EUROPRIDE2018:Partiledarna ställdes mot väggen av RFSL

Det var fullsatt när RFSL på fredagen höll sin traditionsenliga partiledardebatt på Kulturhusets stora scen i Stockholm. Förbud mot nazistiska organisationer och införande av ett tredje juridiskt kön var frågor som togs upp när partiledarna gav sina vallöften till pride-publiken.

reportage | 2018-08-04
Av: Charlie Olofsson
 Jonas Sjöstedt (V), Gustav Fridolin (MP), Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C), Stefan Löfven,  Gita Nabavi (FI), Jan Björklund (L), Ebba Busch Thor (KD) under RFSL:s partiledardebatt på Europride.

Jonas Sjöstedt (V), Gustav Fridolin (MP), Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C), Stefan Löfven, Gita Nabavi (FI), Jan Björklund (L), Ebba Busch Thor (KD) under RFSL:s partiledardebatt på Europride. Foto: Charlie Olofsson

Alla riksdagspartiernas ledare var med på scenen utom Jimmie Åkesson (SD), som inte var inbjuden. Partiet representerades istället av en uppblåsbar elefant, ”elefanten i rummet”. Under debatten ställdes partiledarna till svars om huvuvida de är beredda att samarbeta med Sverigedemokraterna och alla svarade nej.

– Det är en sak att säga att man inte ska samarbeta men ska man gå hela vägen måste man också säga att man inte ska göra sig beroende av dem, sade Stefan Löfven (S).

Ebba Busch Thor (KD) fick ordet.

– Har man politisk ryggrad kan man stå för den, oavsett vilket parti som röstar för eller emot ens förslag. Vi kommer aldrig låta SD pressa oss men jag kommer inte tacka nej till möjligheten att korta vårdköerna, sade hon.

Hon nämnde särskilt tillgången till elevhälsa som en viktig hbtq-fråga:

– Jag hade en skolkamrat som blev slagen hemma för att han var gay och när han berättade det förstod vi att läget var akut. Vi gick direkt till elevhälsan men där möttes vi av en skylt som sade ”stängt – åter nästa vecka”.

Även Gustav Fridolin (MP) talade om unga hbtq-personers villkor:

– Vi måste säkra att unga hbtq-personer inte mår dåligt. Det handlar om att bekämpa homofobi och transfobi. Vi måste att stärka elevhälsan och stoppa hedersförtryck, sade han.

I debatten deltog, utöver riksdagspartiernas ledare, även Gita Nabavi från Feministiskt initiativ.

– Vi får hbtq-frågor att låta som åsikter, men det är faktiskt mänskliga rättigheter. Det kan vi inte prioritera bort, inget står högre på vår dagordning, sade hon.

Partiledarna fick göra värderingsövningar och bekänna färg genom att vifta med regnbågsflaggor.

Partiledarna fick göra värderingsövningar och bekänna färg genom att vifta med regnbågsflaggor. Foto: Charlie Olofsson

Efter att partiledarna hade fått två minuter var åt att presentera sina viktigaste frågor blev det fart uppe på scenen. Moderatorerna ledde värderingsövningar där politikerna fick ta ställning till olika påståenden genom att närma sig antingen en kaktus eller en enhörning.

– Inte riktigt som en vanlig SVT-debatt, sade Ebba Busch Thor (KD).

Det blev också ja- och nej-frågor som partiledarna svarade på genom att vifta med regnbågsflaggor. Alla flaggade att de vill ha en ny könstillhörighetslag.

– Det är vi glada att se. Det ligger ett förslag, men vi är skiträdda att det inte ska gå igenom i riksdagen, sade RFSL:s ordförande Sandra Ehne.

Det aktuella lagförslaget skulle innebära att den medicinska delen av könskorrigeringen separeras från den juridiska, så att det går att ändra juridiskt kön utan att behöva genomgå någon utredning.

Under värderingsövningarna trängdes politikerna för det mesta borta vid enhörningen. Det finns många frågor där partierna verkar vara överens, men också frågor där tycker olika. Det gäller till exempel om barn ska kunna ha fler än två vårdnadshavare. Feministiskt initiativ, Vänsterpartiet och Miljöpartiet flaggade tydligt ja.

– Det handlar om hur familjer faktiskt ser ut. Man kan ha fler föräldrar och vi ska ha en lagstiftning som speglar det, det är självklart, sade Jonas Sjöstedt (V).

Jan Björklund (L) konstaterade att detta är en fråga där hans parti inte håller med RFSL.

– Det kan bli svårt för barnen, sade han.

Socialdemokraterna vill utreda frågan:

– Det finns problem i detta som vi måste se. Om man har fyra eller sex vårdnadshavare – hur blir det? Det kan bli komplicerat, sade Stefan Löfven (S).

Alla riksdagspartierna deltog i debatten utom SD, som inte var inbjudna. Även Feministiskt initiativ var med. RFSL har som linje att inte samarbeta med SD. Även Stockholm Pride har samma inställning.

Alla riksdagspartierna deltog i debatten utom SD, som inte var inbjudna. Även Feministiskt initiativ var med. RFSL har som linje att inte samarbeta med SD. Även Stockholm Pride har samma inställning. Foto: Charlie Olofsson

Partierna drar också åt olika håll i frågan om att förbjuda nazistiska och rasistiska organisationer.

– Man kan inte förbjuda åsikter, sade Jan Björklund (L) under debatten.

Istället borde polisen bli hårdare, menar han.

– Man kan hålla ordning på fotbollshuliganer under match. Då måste man för sjutton kunna hålla undan några nazister i Almedalen, sa han med hänvisning till hur Nordiska motståndsrörelsens närvaro under politikerveckan i Visby gjorde att RFSL ungdom fick ställa in sina aktiviteter.

Även Vänsterpartiet är emot ett förbud av nazistiska organisationer.

– Det är orimligt att nazister förstör demokratiska sammankomster men vi har en grundlag som gör det tydligt att vi har organisationsfrihet och den tänker jag inte röra, sade Jonas Sjöstedt (V).

Under debatten lyftes även hbtq-personers asylrätt, bistånd till hbtq-organisationer och surrogatmödraskap som viktiga frågor. Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet vill lagstifta för altruistiska surrogatarrangemang. På påståendet ”Klart vi ska vi ha ett tredje juridiskt kön” flaggade alla utom Kristdemokraterna och Moderaterna ja.

I slutet av debatten ställdes var och en av partiledarna till svars på några särskilt ömma punkter. Ulf Kristersson (M) pressades om att hans parti vill ha kvar den tillfälliga asyllagen, med tidsbegränsade uppehållstillstånd.

– Vi tror på en stram flyktingpolitik för vi har ett stort åtagande med integrationen, svarade Ulf Kristersson (M).

Avslutningsvis fick partiledarna blicka framåt och svara på vilka frågor de kommer driva om de får makten efter valet.

– Det finns mycket att ta tag i. Vi behöver titta på utredning om tredje kön, se över familjeförsäkringen, korta köerna till barn- och ungdomspsykiatrin, sade Annie Lööf (C).

Charlie Olofsson
[email protected]

Programmet för Europride 2018

Amnesty Press på Europride 2018

EUROPRIDE2018: Negativ utveckling för hbtqi-rättigheter i många länder (5 augusti 2018)

EUROPRIDE2018: En bit kvar till rättvisa på arbetsplatsen (3 augusti 2018)

EUROPRIDE2018: Hetsigt när politiker debatterade asylrätten (3 augusti 2018)

EUROPRIDE2018: Koloniseringen av Sápmi – en fråga för hbtqi-rörelsen? (2 augusti 2018)

EUROPRIDE2018: Nationalismen och hotet mot hbtqi-rörelsen (2 augusti 2018)

EUROPRIDE2018: Barbro Westerholm är inte färdig med politiken (1 augusti 2018)

EUROPRIDE2018: Bangladesh i fokus för Queer Amnesty (31 juli 2018)

reportage | 2018-08-04
Av: Charlie Olofsson