Manifestation för fred och demokrati i Irak

reportage | 2004-07-01

Med anledning av att den USA-ledda koalitionen den 28 juni överlämnade makten till en irakisk interimsregering, arrangerade Amnestys Stockholmsdistrikt en manifestation på Sergels torg, för att visa sitt stöd för ett fredligt och demokratiskt Irak. Manifestationen hölls den 30 juni, den dag överlämnandet ursprungligen planerats att ske.

Stig Johnell, ledamot i Amnestys distriktstyrelse i Stockholm, var en av arrangörerna bakom manifestationen.

Solen strålade, Amnestys flagga fladdrade i brisen och det var mycket folk i rörelse när Stig Johnell, ledamot i Stockholms distriktsstyrelse, tog till orda. Han inledde manifestationen med ett kort anförande. Johnell var noga med att understryka hur avgörande den fas som nu inleds är för Iraks framtid.

  • Vi får under inga omständigheter tillåta att Saddams skräckvälde nu ersätts av en ny administration som i själva verket använder sig av liknande metoder. Vi måste vara mycket vaksamma nu när allt fler röster börjar kräva hårdare tag, sade Johnell.

Därefter bjöds sång och musik från "Artister för fred". Sångerskan Monica Lilja framförde tre sånger om fred, frihet och kärlek, däribland en palestinsk dikt som hon själv översatt och tonsatt.

Monica Lilja från "Artister för fred" sjunger om fred och frihet.

Den första inbjudna talaren var Widad Zaki från organisationen "Kvinnor för fred". Hon talade om de problem kriget medfört, särskilt för Iraks kvinnor. Widad Zaki var mycket kritisk mot kriget och ockupationen, som hon anser på många sätt har förvärrat irakiernas situation. Zaki talade också om vikten av att nu skapa fred och försoning i det land som genomgått så mycket lidande.

Manifestationens arrangörer hade försökt få tag i representanter för alla de politiska partierna, något som dock visade sig vara svårt så här i semestertider. Den enda som tackat ja till inbjudan var Fredrik Malm, ordförande i Folkpartiets ungdomsförbund, LUF. Till skillnad från Widad Zaki har Fredrik Malm tillhört dem som ivrigt förespråkat ett militärt ingripande i Irak.

"När kriget är över måste freden vinnas", sade LUF:s ordförande Fredrik Malm.

  • Det är en framgång att Irak och världen nu blivit kvitt mördaren, tyrannen och sadisten Saddam Hussein. Däremot så får han inte under några omständigheter dömas till döden. I situationer som denna ställs människans värdighet på sin absoluta spets, och här har oberoende organisationer och observatörer som Amnesty en oerhört viktig uppgift, sade Fredrik Malm.

  • När kriget till slut är över så måste även freden vinnas, sade Malm.

Både Widad Zaki och Fredrik Malm fördömde de övergrepp som amerikanska soldater begått mot irakiska krigsfångar under ockupationen.

Stig Johnell avslutade manifestationen med att tala om vikten av att demokrati och rättssäkerhet skyddas. Han poängterade att även om korruption och svågerpolitik frodas mer i diktaturer, så är demokratier på intet sätt vaccinerade mot den sortens oegentligheter.

Manifestationen avslutades och den lilla skaran åhörare som samlats droppade av i kvällssolen, och några passade på att lägga några mynt i Amnestys bössor.

Text och bild: Nina Persson
Amnesty press, praktikant

reportage | 2004-07-01