Snart dags för hockey-VM i diktaturens Vitryssland
Människorättsaktivister riskerar att fängslas inför hockey-VM i Vitryssland tror regimkritikern Olga Karatch. Förra veckan gästade hon och andra vitryska aktivister Sverige under Belarusdagarna.
reportage | 2014-04-11 Av: Charlie Olofsson |
President Lukasjenko (till höger) har pucken under en match den 29 december 2013. Presidentens lag vann med 8-2 mot laget från Mogilev Oblast. Foto: The Press Service of the President of the Republic of Belarus
Med drygt en månad kvar till hockey-VM för herrar samlades människorättsaktivister och idrottsintresserade till ett seminarium i ABF:s lokaler i Stockholm. De omkring 50 personerna i publiken fick lyssna till en stundvis ganska hätsk diskussion om idrottsrörelsens ansvar vid internationella sportarrangemang.
– Idrotten ska göra det idrotten är bäst på och politikerna ska göra det de är bäst på, sade Svenska ishockeyförbundets ordförande Christer Englund.
Han mötte dock kritik från övriga paneldeltagare.
Kristina Henschen, chef för LO-TCO Biståndsnämnd, uppmärksammade bland annat signalerna om att bygget av Tjizjovkaarenan i Minsk delvis ska ha utförts av tvångsarbetande studenter och att regimen den senaste tiden ska ha börjat rensa bort hemlösa från gatorna i staden.
– Det är dags att idrottsrörelsen kliver fram och tar sitt ansvar så att vi får de folkfester som vi vill ha, sade hon.
Seminariet inledde Belarusdagarna som arrangerades i Stockholm 31 mars-3 april. För tredje året i rad besökte framträdande människorättsaktivister Stockholm för att diskutera situationen i vad som brukar beskrivas som Europas sista diktatur. Under panelsamtalet kritiserades idrottsrörelsen för att helt naivt låta sig utnyttjas av den vitryska regimens inhemska propaganda.
Regimkritikern Olga Karatch kritiserade beslutet att hålla hockey-VM i Vitryssland. Till vänster Martin Uggla från Östgruppen. Foto: Charlie Olofsson
Martin Uggla från Östgruppen visade en bild där det svenska veteranhockeylaget poserar tillsammans med president Aleksandr Lukasjenko. Christer Englund försvarade inte bilden men påpekade svårigheten i att sätta upp gränser för vilka länder som ska anses lämpliga att få arrangera stora mästerskap.
– Vi tror att möten leder till större förståelse och därför tycker vi att det finns en poäng i att ha ett utbyte även med icke-demokratiska länder, sade han.
Han kommer själv att besöka Vitryssland under hockey-VM vilket föranledde en syrlig kommentar från oppositionspolitikern och regimkritikern Olga Karatch: - Du får gärna tänka på oss som sitter i fängelse då och kanske skicka ett vykort, sade hon.
Enligt Olga Karatch spelar den internationella idrottsrörelsen Lukasjenko i händerna.
– Med hockey-VM har han fått ett mäktigt verktyg i sitt propagandaspel, säger hon till Amnesty Press vid en intervju före panelsamtalet.
Nu hoppas Olga Karatch att internationella journalister ska rapportera om annat än fullsatta läktare och fina arenor, fast hon är tveksam till i vilken utsträckning journalister kommer att kunna intervjua regimkritiker.
Olga Karatch. Foto: Charlie Olofsson
– Det enklaste för regimen är att gripa oss allihop i förebyggande syfte, säger hon.
Enligt Olga Karatch har de godtyckliga gripandena blivit fler sedan presidentvalet i december 2010. Då protesterade tiotusentals aktivister på Oktobertorget i Minsk mot påstått valfusk när Lukasjenko blev omvald och polisen svarade med våld. Tidigare under 2000-talet upplevde oppositionen ett mer öppet klimat men efter valet 2010 skärptes kontrollen.
I dagsläget sitter minst ett tiotal politiska fångar i vitryska fängelser, enligt Olga Karatch. Hon menar också att det har blivit vanligare att aktivister döms till korta fängelsestraff på 10-15 dagar.
– Tidigare blev vi förfärade om någon fick tio dagar. Nu pustar vi ut vid sådana besked, säger hon.
Olga Karatch har själv suttit fängslad vid flera tillfällen och så sent som i januari i år greps hon tillsammans med sin make, journalisten Aleh Barsjtjeuski. Enligt polisen misstänktes han för att ha ett falskt körkort men de misstankarna avskrevs efter några timmar. Under samma period utsattes paret också för inspektioner från de sociala myndigheterna, som ville undersöka säkerheten för deras nyfödda barn.
– De gjorde hembesök och gick igenom allt, berättar Olga Karatch.
Efter hembesöket fick hon ett brev där myndigheten meddelade att barnet ansågs vara i säkerhet så länge hon som mamma lägger allt sitt fokus på att ta hand om honom.
– Det är inget direkt hot om att jag måste sluta som politiker, men det framgår ändå ganska tydligt mellan raderna att det är vad de menar, säger hon och tillägger att den typen av hot drabbar ofta regimkritiska kvinnor, som även utsätts för sexuellt våld och sexuella hot från polisen.
"Vilket ansvar har arrangörerna om regimen tvingar ut människor i tvångsarbete för att arenorna ska bli klara?" Det undrade Kristina Henschen. "Det är ingenting vi har kontroll över" svarade Christer Englund. Till höger moderator Amanda Lövkvist och till vänster Malcolm Dixelius. Foto: Charlie Olofsson
Vid seminariet om hockey-VM beskrev Olga Karatch hur den vitryska regimen systematiskt kränker kvinnors rättigheter, bland annat genom att vissa yrken bara är öppna för män. - Vi får till exempel inte jobba som busschaufförer, snickare eller lantbrukare. Vi får inte jobba under jord eller under vatten och inte i luften, sade hon.
Vid sidan av hockey-VM satte årets Belarusdagar särskilt fokus på landets censur, situationen för de politiska fångarna och krisen i Ukraina. Jon Fridholm, som är ansvarig för Belarusdagarna, tror att det är viktigt med ett återkommande arrangemang som handlar om Vitryssland.
– Jag tror att det finns en uppfattning om att situationen har blivit bättre, men det är tydligt att kontrollen ströps åt 2010 och sedan har det mer eller mindre stått still, förklara han för Amnesty Press.
Jon Fridholm. Foto: Charlie Olofsson
Just nu tycker Jon Fridholm att det är särskilt angeläget att undersöka vad som händer i skuggan av krisen i Ukraina. Rysslands agerande på Krim har väckt en oro över att även det vitryska territoriet skulle kunna vara hotat. Samtidigt riskerar händelseutvecklingen i Ukraina att öka stödet för Lukasjenko, tror Jon Fridholm.
– Stabilitet, förutsägbarhet och trygghet är regimens löfte och alternativet beskrivs som kaos. Nu besannas på sätt och vis den bilden i Ukraina. Det kan bli en mörk period för de som hoppas på förändring, säger han.
Charlie Olofsson
Bakgrund/ Belarusdagarna
Belarusdagarna arrangeras av Östgruppen.
Bland gästerna fanns:
Maryna Adamovitj, fru och talesperson för den politiske fången Mykolaj Statkevitj, som kandiderade i presidentvalet i Belarus år 2010 och sedan dömdes till ett sexårigt fängelsestraff, formellt anklagad för att ha organiserat ”massupplopp”.
Andrzej Patjobut, författare och journalist, bland annat. korrespondent för den polska tidningen Gazeta Wyborcza. Patjobut har varit föremål för ett antal politiskt motiverade rättsprocesser och har bland annat dömts för ”förtal av presidenten”.
Valjantsin Stefanovitj, jurist och vice ordförande för Människorättscentret Viasna. I praktiken ställföreträdande ordförande sedan Viasnas ordförande Ales Bialiatski frihetsberövades i augusti 2011 och senare dömdes till ett fängelsestraff på över fyra år på politiska grunder.
Uladzimir Labkovitj, jurist i Människorättscentret Viasnas ledning, med bakgrund i den politiska oppositionen. Är bland annat central i Viasnas valövervakningskampanjer.
Olga Karatch, journalist och politiker med ambition att kandidera i kommande presidentval. Ledare för den vitryska organisationen Nasj Dom (Vårt hus). Uttalad regimkritiker.
Zmitser Vajtsiusjkevitj, ”svartlistad”rockikon. Vajtsiusjkevitjs musik spelas inte i statlig radio och han ges inte plats på offentliga scener i sitt hemland. En viktig orsak att han uppfattas som ”misshaglig” av regimen är förmodligen hans uttalade engagemang för det vitryska språket.
Siarhej Hudzilin, pressfotograf som för närvarande arbetar på den största oberoende vitryska dagstidningen, Nasja Niva. Vinnare av Belarus Press Photo Awards (2011) för sitt fotografi ”Watching evening news” från en serie som dokumenterar Hudzilins egen militärtjänstgöring. Hudzilin blev i år upptagen på PDNs lista över ”emerging photographers to watch”.
Läs också
Ales Bialiatski får årets CRD-pris
Läs mer från Amnesty Press
Poeten som utmanade Lukasjenko och hamnade i husarrest (5 oktober 2013)
”Att vi förbjudits kommer inte att stoppa oss” – kampen för mänskliga rättigheter i Vitryssland fortsätter trots repressionen (Belarusdagarna 2013)
Ideella organisationer i Vitryssland rapporterar till FN (1 mars 2010)
Vitryssland: MR-rörelsen samlas i ett hus i skogen (4 mars 2004)
Vitryssland: Högsta domstolen ”likviderar” MR-organisation (29 oktober 2003)
reportage | 2014-04-11 Av: Charlie Olofsson |