Göteborgs hetaste artister ställde upp för Amnesty

reportage | 2004-06-03
  • Gott syfte med god smak.
    Så sammanfattade Jens Lekman, en av kvällens artister, Amnestykonserten i Göteborg den 1 juni. Omkring 700 personer spenderade hela tisdagskvällen inom- och utomhus på restaurang Trädgår’n, stundom dansande och stundom andäktigt lyssnande till bra och varierad musik från idel göteborgare.

Fem olika band och soloartister fanns på plats under kvällen varav flera är aktuella med debutalbum i vår. Maja och Frida i gruppen The Kid tyckte det var kul med så mycket folk.
- Det roliga är att det inte bara är en målgrupp som är här, utan väldigt blandat. Våra föräldrar kom, vilket de nog inte gjort om det varit en vanlig klubb.
De ansåg båda att det är viktigt att tänka på var man väljer att medverka som artist och att det kändes bra att få ge av sin musik, det viktigaste de har, för Amnesty.

The Kid inledde konserten
När konsertbesökarna klev in genom entrédörren möttes de av stora affischer som berättade om två av Amnestys vädjandefall. Människor vars rättigheter blivit kränkta som en följd av att de ägnat sig åt kulturella aktiviteter. När generalsekreterare Carl Söderbergh inledde kvällen från en scen klädd i orange plastband tog hand upp samma tråd, att alla människor inte har möjlighet att skapa och lyssna till musik.

Carl Söderbergh
- Det känns sunt att höra om Amnesty i sådana här sammanhang. Inledningen av generalsekreterare Carl Söderbergh var bra och den gör att man tänker extra på varför konserten anordnas, tyckte Ulrika och Martin från restaurangen Gaffelkonst, som alldeles gratis levererat mat till artister och Amnestyaktivister på Trädgår’n.

Artister, klubbar, illustratörer och många fler har ställt upp helt ideellt för Amnesty i Göteborg. Martin Rydehn har jobbat heltid i flera månader med att organisera konserten. Han säger att en konsert med några av Göteborgs största artister är ett sätt för Amnesty att söka sig till en miljö som unga människor trivs i.
- Många unga i dag har ett stort intresse av mänskliga rättigheter, vilket tar sig uttryck i nöjesvärlden. Man kan se det i MTV-program, på musikfestivaler och i klädmode. I och med den här konserten kan vi fånga upp det intresse och engagemang som finns och visa på att Amnesty kan vara en organisation att jobba i.

Fibes, Oh Fibes på scenen

Konserten inleddes av The Kid som följdes av det energiutstrålande bandet Iris. Efter det tog sexmannabandet Fibes, Oh Fibes som nyligen släppt debutskivan Still Fresh över scenen, för att följas av den betydligt stillsammare José Gonzalez . Sist ut var Jens Lekman, tidigare känd under namnet Rocky Dennis, som också fick hjälp av sin vän José i en av sina låtar. Samtliga artister kommer från Göteborg och var alla mycket glada över möjligheten att få spela på konserten.

Iris sjunger ut
- Vi i bandet blev smickrade av att bli tillfrågade om att medverka på konserten och jag tror att en kväll som denna kan få många att tänka till, både bland publik och medverkande, sade Iris, frontfigur i bandet med samma namn. Det är viktigt att folk pratar med varandra om frågor rörande mänskliga rättigheter och att unga, som har färre spärrar för vad som är möjligt, kan påverka äldre.

Jens Lekman (f d Rocky Dennis)
Sandra Pagoldh, Hanne Törnvall, Charlotte Hermansson och Camilla Ramström hade kommit till konserten både för musiken och Amnestys skull:
- Vi vill se Fibes, Oh Fibes, Jens Lekman och José Gonzalez. Men det är bra att pengarna går till Amnesty. Det är roligare att betala inträde till en konsert än att bara sätta in pengar på ett konto.

José Gonzalez
Carl Söderbergh var mycket positiv till kvällens upplägg:
– Jag tror det är otroligt viktigt att föra fram vårt budskap på ett kreativt sätt. Bland musiker och de som är intresserade av musik har vi ”naturligt allierade” i vårt arbete för yttrandefriheten. Det är också viktigt att ha roligt i vårt arbete.

Bwana
Vad är det bästa med den här kvällen?
– Stämningen. Det är mycket folk i rörelse, ny vänskap skapas och människor får träffs. Jag tror på samtalet inom Amnesty, som pågår så fort vi ses. Att heta artister ställer upp gratis är naturligtvis också fantastiskt.

Text: Kajsa Olsson Bild:  Andreas Belanner

För ytterligare bilder och texter från konsertkvällen, se www.amnesty.se/konsert

reportage | 2004-06-03