Vitryssland: Högsta domstolen ”likviderar” MR-organisation

På tisdagen beslöt Vitrysslands högsta domstol att ”likvidera” Vitrysslands viktigaste människorättsorganisation, Vjasna. Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen har länge samarbetat med Vjasna och anser att stängningen är resultat av en politiskt färgad rättsprocess.
– Det är viktigt att omvärlden reagerar kraftigt, säger Frida Blom, ordförande för Svenska Freds i en kommentar.

Under tisdagseftermiddagen stod Svenska Freds i telefonkontakt med Vjasnas ordförande Ales Bjaljatskij som tillsammans med sju andra medlemmar vägrade lämna rättssalen. Senare under kvällen greps hela gruppen och fördes till häkte. Enligt Svenska Freds riskerar de nu kortare fängelsestraff.
Den rättsliga process som nu slutat med att Vjasna stängs har haft det vitryska justitiedepartementet som målsägande. Vjasna har anklagats för en rad lagbrott, men den enda åtalspunkten där Högsta domstolen gav justitiedepartementet bifall handlade om Vjasnas roll inom den oberoende valövervakning som arrangerades vid presidentvalet i september 2001.

De vitryska myndigheterna har den senaste tiden angripit allt fler ideella organisationer i Vitryssland. Enligt Svenska Freds har tio organisationer stängts på kort tid.

– Jag är inte förvånad över att Vjasna har stängts, säger Olga Karach från den vitryska oppositionsgruppen Zubr till Amnesty Press. Allt fler NGO´s stängs nu i Vitryssland. Myndigheterna använder alla förevändningar de kan hitta på för att komma åt oberoende organisationer.
Även tidningar som inte kontrolleras av president Alexander Lukasjenka har drabbats av allt fler åtgärder och många av dem har stängts.
– Jag tror att det hårdnande klimatet beror på att Lukasjenka är rädd för att förlora makten, säger Olga Karach.

Olga Karach befinner sig i Sverige för att delta i Riksteatern/JAM:s projekt ”Gomorron Sverige” som beskrivs som ”en politisk show om demokrati, motstånd och konsten att ta makten”. Fredag 31 oktober och lördag 1 november kommer Gomorron Sverige till Mondo i Stockholm.


Amnesty Press