Turkiska hbtq-aktivister på Pride

reportage | 2011-08-03

Under Kungsträdgårdens körsbärsträd i Stockholm är årets omgång av Pridefesivalen i full gång. Temat för i år är öppenhet, alla är välkomna och festivalen är därför gratis. Amnesty Press invigde festivalbevakningen med att gå på seminarium om de svårigheter turkiska transpersoner möter i sin vardag.

Samhällets hyckleri mot transpersoner i Turkiet

Var 15:e dag mördas en transperson i Turkiet. Transkvinnor i landet drivs till prostitution i brist på andra försörjningsmöjligheter. Polisen har börjat bötfälla prostituerade transkvinnor för trafikbrott de inte begått. Och i Turkiet räknas inte brott mot hbtq-personer som hatbrott.

Bara för några dagar sedan mördades en prostituerad transkvinna med 16 knivhugg av en kund hon hittat på Internet. På tisdagen hölls en manifestation utanför hennes bostad efter att turkiska hbtq-organisationer har bestämt sig för att för varje gång en transperson mördas ska de driva en kampanj för att synliggöra transpersoners situation.

RFSL presenterade på tisdagen fyra hbtq-aktivister från Turkiet vid Prideveckan i Stockholm. şevval Kılıç från LGBT Istanbul, Berk Inan och Berkant från organisationen Voltrans, ett nätverk för transmän, samt Deniz Solmaz från organisationen Svart Rosa Triangel diskuterade transpersoners utsatthet i landet och svårigheterna deras organisationer stöter på.

I ett projekt med stöd av RFSL och Olof Palmes internationella center erbjuder Svart Rosa Triangel rättshjälp till prostituerade transkvinnor och hjälper dem att hävda sig mot polisens övergrepp. I en stadsdel i Istanbul där många transpersoner lever hade polisen satt i system att bötfälla prostituerade transkvinnor. Men efter att Svart Rosa Triangel kunnat genomföra akuta punktinsatser så har polisen tvingats sluta med bötfällningen. Åtgärderna har stressat och irriterat polisen.
– Då har ett nytt problem uppstått när polisen istället börjat frihetsberöva transpersoner och sätter dem i förvar i några timmar på polisstationen, säger Berkant.
Det blir en ny utmaning för organisationen att arbeta mot.

Amnestymedlemmar och människorättsaktivister demonstrerar i Istanbul 2009 till stöd för Svart Rosa Triangel sedan myndigheterna försökt förbjuda organisationen då den ansågs strida "mot moralen och familjestrukturen i Turkiet". Foto: Amnesty__

Utöver den juridiska hjälpen organisationen kan erbjuda pågår också ett stort kartläggningsprojekt mellan olika hbtq-organisationer som ska ge statistik över det våld som transpersoner utsätts för.

– Det största problemet för transpersoner finns inom rättsystemet och polisen. Det är där våldet och diskrimineringen märks framförallt, berättar Berkant.
­Därför försöker organisationen att utbilda polis och rättsväsendet. Dels genom att producera handböcker och hålla i utbildningar.

I samband med seminariet visades en kortfilm producerad Svart Rosa Triangel. I den har Deniz Solmaz en lång diskussion med två hårfrisörskor om hur transkvinnor behandlas i landet. Deniz Solmaz säger att "samma män som förödmjukar mig på gatan på dagen är samma män som betalar för att ha sex med mig på natten. Det är inte mäns hyckleri, det är samhällets hyckleri."

şevval Kılıç påpekar att det finns en stor svårighet i att könsrollerna är så hårt hållna i landet.
– Grunden till problemet är att man envisas med att se personer som man eller kvinna som biologiskt medfött. Det finns inget utrymme för andra identiteter. Det är bara i de tre största städerna som transpersoner kan förverkliga sig själva men där drivs transkvinnor till prostitution, det i sin tur ökar stigmat och bidrar till transfobin, berättar şevval Kılıç.

Prideparad i Istanbul 2008. Foto: __Ruzgar/AI

– Synen på individen är väldigt annorlunda från norra Europa. Individen i Turkiet inordnas i en väldigt stark familje- och granngemenskap. Det gör att transitionen blir väldigt mycket svårare, berättar Inan.
Synen på män och manlighet är hårt inrutad med specifika krav.
– Man ska vara omskuren, man ska ha gjort sin sexuella debut, man ska ha gjort militärtjänstgöringen och efter det ska man gifta sig och skaffa barn. I en miljö där manligheten är så förhärligad är det svårt att göra förvandlingen till kvinna, berättar k Inan.
Enligt Inan är det lättare för transmän att passera som biologiskt födda män än vad det är för transkvinnor att passera som kvinnor. Därför tenderar transmän att genomgå förändringen i tysthet utan att komma ut till omgivningen.

För transpersoner är det en frestande väg att försöka passera så obemärkt som möjligt om möjligheten finns, förklarar Deniz Solmaz och beskriver polisens förföljelse av Svart Rosa Triangel:
– Efter varje manifestation vi ordnar efter att en transperson mördas har polisen gjort tillslag hos deltagarna under falska anklagelser om att till exempel driva prostitution i deras hem. Polisen uttryckligen sagt att ”varje gång er organisation uttalar sig kommer ni att höra av oss”.

Text: Yvette Lindholm

Läs också

Turkey: 'Not an illness nor a crime': Lesbian, gay, bisexual and transgender people in Turkey demand equality (Amnesty rapport 21 juni)

Skriv till premiärminister Recep Tayyip Erdoğan (månadens aktion från svenska Amnesty)


Amnesty och Pride i Stockholm

Pride 2011 större och mer öppet än någonsin

I år har Stockholm Pride öppnat portarna på vid gavel för alla som vill lyssna på artister som Siw Malmqvist och Crucified Barbara eller vill gå på seminarier om hatbrott, polyrelationer eller situationen för hbt-personer i länder som Turkiet, Ryssland eller Vietnam. Det går att ta reda på skillnaden på fulsex och finsex och lära sig om pinkwashing, det vill säga hur ”queers utnyttjas som slagträn i en rasistisk politik” eller lyssna på vad Håkan Juholt, den nyvalde ordföranden för socialdemokraterna, tycker om hbt-frågor. Och på SL-bussarna finns regnbågsflaggorna som en påminnelse om att Prideveckan pågår i Stockholm.

Arrangörerna av Stockholm Pride har liksom de senaste åren skapat ett gediget program på de tre ben som festivalen står på; politik, fest och kultur. Efter de många åren i Tantolunden på Söder och förra årets experiment med Sjöhistoriska museet har årets festival koncentrerats till centrala Stockholm. Årets tema, öppenhet, präglar festivalen som för första gången är gratis vilket lär innebära att besökarnas skara blir ännu mer blandad. Vem som helst kan nu slinka in på seminarier och debatter på Kulturhuset och Stadsteatern eller gå på konserter och andra evenemang i Kungsträdgården. Därtill har många museer och institutioner som Operan speciella evenemang.

Hårdrocken gjorde entré på årets Pridefestival med bland annat Tantrum
To Blind som spelade på onsdagen. Foto: Mattias Olsson/Stockholm Pride

I Kungsträdgården är det salig blandning av utställare. Här finns Prides huvudsponsor; en bilfirma och en storbank, fackliga organisationer, intresseorganisationer som RFSL vid sidan av de som tycker att piskor förhöjer kvaliteten i sexlivet. De politiska partierna har i år en nykomling, kristdemokraterna i Stockholm som deltar med eget tält. Här delas det ut flygblad där KD förklarar att en närvaro på Stockholm Pride är ett sätt ”att mötas och kommunicera”:
– Det handlar om att våga vara lyhörda, öppna och svara på frågor. Men också om att visa att det förs en debatt inom partiet.
KD i Stockholms stad förklarar de har tagit ställning för att avskaffa kravet på sterilisering vid könskorrigering. Detta i motsats till partiets ställningstagande vid rikstinget i somras då beslutet blev att avvakta remissvaren på Socialstyrelsens utredning.

Flytten av Pride till Kungsträdgården har dock inneburit att hyran för organisationer som vill ställa ut har höjts och det ledde till att HBT-socialdemokraterna valde att hoppa av årets festival.

Prideveckan innebär också att medierna i ännu högre grad lyfter fram frågor om homosexuella, bisexuella och transpersoner.
Svenska Dagbladet granskade den 1 augusti de statliga bidragen till samfund som är starkt homofientliga och i Expressen pågår en debatt där Daniel Björk hävdar att ”böglivet är som ett glammigt fängelse” medan Dick Erixon menar att ”Pride festar bort det egna ansvaret”.

Även SVT:s ”Allsång på Skansen” satsade lite extra genom att låta humorgruppen Grotesco framföra ”Det är bögarnas fel”. Att satir är lite svårt visade reaktionerna på inslaget.

Text: Ulf B Andersson

Mer om Stockholm Pride

reportage | 2011-08-03