Efter 22 år på flykt: Misstänkt för folkmord greps i Sydafrika
Fulgence Kayishema har gripits i Sydafrika efter att ha varit på flykt sedan han 2001 åtalades för folkmord i Rwanda 1994. I maj 2020 greps Félicien Kabuga i Frankrike, han har utpekats som finansiären av folkmordet. Rättegången mot honom har stoppats och den 6 juni meddelade domstolen att Kabugas demenssjukdom gör att andra vägar nu får prövas då en regelrätt rättegång inte anses möjlig.
artiklar | 2023-06-11 Av: Ulf B Andersson Även publicerad i AmnestyPress #2/2023 |
Fulgence Kayishema är misstänkt för folkmord i Rwanda och framträdde i en domstol i Kapstaden 26 maj. Foto: Halden Krog/EPA/TT
Den 24 maj meddelades att Fulgence Kayishema hade gripits i Paarl, en sydafrikansk stad norr om Kapstaden. Den 62-årige rwandiern hade i över 20 år levt på flykt och sydafrikansk polis beskrev honom som ”en av världens mest eftersökta personer för folkmord”. Han har kallade sig Donatien Nibashumba och har levt på en vingård. Den 9 juni meddelade åklagare i Kapstaden att han ska åtalas för bedrägeri och brott mot immigrationslagarna, brott som kan ge 15 års fängelse.
Enligt nyhetsbyrån Reuters sköt domstolen i Kapstaden upp fortsatta förhandlingar till 20 juni för att Fulgence Kayishemas försvarsadvokater ska få tid på sig. Då väntas han kunna begära att bli fri mot borgen.
I samband med domstolsförhandlingen den 9 juni sade åklagarsidans språkrör Eric Ntabazalila att frågan om utlämning till Rwanda för åtal för folkmord ännu inte behandlats.
Fulgence Kayishema har varit efterlyst av ICTR, FN:s Rwandatribunal, misstänkt för folkmord 1994. Han åtalades 2001 och har sedan dess hållit sig undan.
ICTR och syskontribunalen för Jugoslavien, ICTY, lades ned 2010 men det finns en ”mekanism” kvar vars uppgift är att ta hand om återstående fall.
Serge Brammertz, som leder mekanismens arbete bland annat för att hitta de fyra personer som återstår på åtalslistan för folkmordet i Rwanda, tackade Sydafrika för samarbetet med att hitta Fulgence Kayishema.
– Folkmord är allvarligaste brottet, sade Serge Brammertz. Det här gripandet visar att rättvisa kommer att skipas oavsett hur lång tid det tar.
Hans kontor sade i ett uttalande att spaningsarbetet som ledde till gripandet har omfattat många länder i Afrika och på andra ställen och visat att Fulgence Kayishema hade haft många falska namn och dokument under sin flykt.
FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Volker Türk, sade att gripandet av Fulgence Kayishema var ”ytterligare en seger för rättvisan” och en signal till dem som fortfarande håller sig undan att oavsett hur lång tid det tar så kommer jakten fortsätta.
En teckning av kyrkan i Nyange som åklagarvittnet ”CBY” gjorde i Rwandatribunalen i samband med rättegången mot affärsmannen Gaspard Kanyarukiga, som deltog i massakern i april 1994. Han dömdes 2010 till 30 års fängelse för folkmord. Foto: ICTR
1994 var Fulgence Kayishema, som tillhör folkgruppen hutuer, polischef i Kivumu i norra Rwanda. Han ska ha haft en ledande roll när tutsier samlades ihop i området. Vid en katolsk kyrka i Nyange fanns tusentals tutsier.
Den 13 april 1994 inledde Fulgence Kayishemas poliser och medlemmar i hutumilisen Interahamwe en attack där granater kastades in i folkmassan och människor höggs ihjäl med machetes. De som överlevde barrikaderade sig inne i kyrkan. Till sist kördes en bulldozer fram för att förstöra kyrkan. Alla personer som hittades levande i ruinerna dödades. Totalt beräknas 2 000 personer ha dödats i samband med attacken mot kyrkan.
Folkmordet i Rwanda pågick under 100 dagar 1994. Omkring 800 000 personer, de flesta tutsier, beräknas ha mördats.
FN inrättade ICTR för att åtala de högsta ansvariga för folkmordet. Av de 96 personer som fanns på den listan återstod fyra, däribland Fulgence Kayishema. I Rwanda och andra länder fortsätter processer mot personer som deltog i folkmordet men inte hade en ledande roll.
Allt fler av de efterlysta för folkmordet i Rwanda har gripits. Foto: IRMCT
Den 16 maj 2020 greps Félicien Kabuga i Asnières-sur-Seine, en förort i norra Paris, där han levde under falskt namn. ICTR väckte 1997 åtal mot honom för folkmord. Han beskrevs som finansiären av folkmordet i Rwanda och tillhörde den innersta cirkeln i huturegimen i Rwanda som planerade folkmordet på tutsier. Han hade också startat radiostationen RTLM som spelade en viktig roll i spridandet av hat mot tutsier.
Efter gripandet har rättsliga förhandlingar mot Félicien Kabuga pågått i Haag i Nederländerna sedan i september 2022. I mars 2023 beslöts att pausa rättegången för att undersöka Félicien Kabugas hälsa. Han är mellan 88 och 90 år. Enligt hälsoexperter lider Félicien Kabuga av allvarlig demens och den 6 juni beslöt domstolen att han inte är kapabel att på ett meningsfullt sätt kunna delta i rättegången. En domare hade en avvikande uppfattning.
Domstolen överväger nu enligt France24 en alternativ process där processen mot Félicien Kabuga ska genomföras för att skapa rättvisa för offren genom att få fram sanningen bakom anklagelserna utan att den åtalade döms. Félicien Kabuga har förklarat sig oskyldig till åtalspunkterna.
Ulf B Andersson
Fotnot: En kortare version publiceras också i Amnesty Press nummer 2-2023.
Läs också
Kabuga: heading for a palliative trial? (Justiceinfo.net 8 juni 2023)
Rwanda: Alleged Genocide Mastermind Arrested. Fulgence Kayishema Caught After Two Decades; Should Face Swift, Fair Trial (Human Rights Watch 2 juni 2023)
Läs mer om Rwanda från Amnesty Press
Efter 26 år på flykt: Félicien Kabuga greps i Paris för folkmordet i Rwanda (19 maj 2020)
FOLKMORDSKONVENTIONEN 70 ÅR: Brottens brott – Folkmord (Amnesty Press 7 december 2018)
MR-DAGARNA: Mannen bakom Hotell Rwanda (Amnesty Press 18 november 2013)
Journalister flyr Rwanda (Amnesty Press nr 2/2013)
Amnesty Press i östra Kongo: Ständigt på flykt i en konflikt utan slut (Amnesty Press 26 januari 2013)
Rwanda och Uganda utpekas (Amnesty Press nr 4/2012)
Femton år efter folkmordet (Amnesty Press 9 april 2009)
Omöjlig försoning? (Amnesty Press 9 april 2009)
Tribunalen vägrar överlämna folkmordsmisstänkta (Amnesty Press 10 juni 2008)
Affärsmannen som finansierade folkmord (Amnesty Press 7 maj 2008)
Svår försoning i Rwanda (Amnesty Press 13 juni 2007)
Åter till Rwanda 1994 (Amnesty Press 11 april 2006)
I Arusha spelas folkmordet 1994 upp igen (Amnesty Press nr 3/2005)
Rwanda – förövare och offer (Amnesty Press 6 maj 2004)
Försoningen har börjat i Rwandas byar (Amnesty Press nr 4/2001)
artiklar | 2023-06-11 Av: Ulf B Andersson Även publicerad i AmnestyPress #2/2023 |