Fem mord på sex veckor

Mexiko är ett av världens farligaste länder för journalister.

artiklar | 2022-03-12
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #1/2022
Vaka i Tijuana.

Vaka i Tijuana. Foto: Omar Martínez/dpa/TT

Mexiko är ett av världens farligaste länder för journalister. Den 10 februari mördades Heber López Vásquez, redaktör för nyhetssajten NoticiasWeb, som bevakar lokal politik och rapporterar om korruption. Han sköts av minst två män i kuststaden Salina Cruz i delstaten Oaxaca när han lämnade sin inspelningsstudio och blev den femte journalisten som har mördats i Mexiko i år. Under förra året mördades sju journalister i landet.

– Denna chockerande våg av dödliga attacker mot journalister saknar motstycke, sade Jan-Albert Hootsen, representant i Mexiko för CPJ, Committee to Protect Journalists. Morden kan bara stoppas genom genuina och beslutsamma åtgärder från de mexikanska myndigheterna.

Den 17 januari mördades bildjournalisten Margarito Martínez i staden Tijuana. Han arbetade för flera internationella medier och hade hotats. Radiojournalisten Lourdes Maldonado var en av dem som deltog i en minnesmanifestation för Margarito Martínez . Den 23 januari sköts hon till döds utanför sitt hem i Tijuana. Och journalister och civilsamhällesaktivister samlades till nya vakor och protester i Tijuana.

Gamla filmbilder när Lourdes Maldonado den 26 mars 2019 på en presskonferens med Mexikos president Andrés Manuel López Obrador beskriver hur hon hotas och ber regeringen om skydd visades återigen, bland annat på SVT.

Ulf B Andersson

Läs också

Kriget mot Mexikos journalister (5 mars 2012)

Foto: Omar Martínez/dpa/TT

artiklar | 2022-03-12
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #1/2022