BOKMÄSSAN: Kristna minoriteter på väg att försvinna från delar av Mellanöstern
Kristna minoriteter håller helt på att utplånas på sina håll i Mellanöstern. Det säger den tidigare finske utrikesministern Pär Stenbäck. Nu har han efterlyst en internationell konvention som ska tvinga länder att ge skydd åt religiösa minoritetsgrupper. ”Men det är nog ett önsketänkande. Som det är nu är det omöjligt att lagstifta om religionsfrihet i muslimska länder. Det existerar i teorin – men finns egentligen inte”, säger han.
reportage | 2014-09-27 Av: Linnea Brundell |
Minoritetsgrupper som kristna, yezedier och kurder i norra Irak är nu på flykt undan Islamiska staten. På bilden är det yezedier som flyr till Turkiet 7 augusti. Foto: Donatella Rovera /AI
Det är under ett seminarium på Bokmässan i Göteborg om kristna och andra religiösa minoritetsgruppers situation i Mellanöstern som Pär Stenbäck, tillsammans med svenske riksdagsledamoten Roger Haddad (FP), talar om den rensning av religiösa minoriteter som just nu pågår i Mellanöstern.
– Det här är något som har pågått under många år. Islamister har tidigare haft ett starkt stöd – men inter politisk makt. Men nu får de vara med och bilda regeringar. Då blir det mer fokus på religion än på många andra frågor, säger Roger Haddad.
Pär Stenbäck var partiledare för Svenska folkpartiet i Finland mellan 1977 och 1985 och utrikesminister under åren 1982 och 1983. I dag sitter han med i en rad internationella styrelser ‒ bland annat i International Crisis Group och är medlem i Röda kors- och halvmånekommittén sedan år 2010.
Enligt honom kan ökningen av religiösa extremister förklaras med en misslyckad politisk ledning och den avsaknad av ett rättssamhälle som finns i flera länder i Mellanöstern.
‒ Det finns en slags frustration i de arabiska och muslimska samfunden. De har inte fått nytta av globaliseringen – utan snarare gått tillbaka i utvecklingen. De har helt enkelt förlorat i den globala konkurrensen – och det har skapat en grogrund för religiösa extremister, säger Pär Stenbäck.
Han fortsätter med att säga att det här är något som drabbar många religiösa minoriteter – trots att de största motsättningarna egentligen finns mellan shia- och sunnimuslimer.
‒ Jag tror att de kristna minoriteterna behövs för att göra de muslimska samhällena mer mångkulturella. De muslimska samhällena förlorar bara på att göra sig av med sina minoriteter. Jag tror att det skulle kunna innebära ännu ett steg tillbaka i utvecklingen för de länderna om de kristna grupperna skulle försvinna, säger Pär Stenbäck.
Roger Haddad (FP), Pär Stenbäck och moderatorn Olav S Melin. Foto: Linnea Brundell
‒ Ta Egypten och Libanon som exempel, fortsätter Pär Stenbäck. De kristna kopterna i Egypten utgör ungefär 10 procent av befolkningen. Utan dem skulle nog Egypten inte vara lika kulturellt mångsidigt som det är nu. Man skulle kunna säga att det är en kollision av flera olika religiösa och politiska inriktningar. Och Libanon skulle nog vara ett framgångsrikt land om det inte låg i fel del av världen.
Pär Stenbäck säger att en ytterligare orsak till den ökade radikaliseringen är USA:s invasion av Irak våren 2003, en invasion som kom efter terrorattackerna mot USA den 11 september 2001.
– När Bushadministrationen gick in i Irak slog man sönder samhällsstrukturer – och det ledde till följder för de kristna minoriteterna. Det hade nog knappast Bush tänkt på. Och oavsett vad man tyckte om Saddam Hussein – och till viss del även Bashar al-Assad i Syrien – så såg man nog till att även minoriteterna fick ett visst skydd. När diktaturerna faller får minoriteterna på sätt och vis sota för det, säger han.
Roger Haddad fyller i:
‒ Det som är så komplext i det här området är att det är oheliga allianser överallt hela tiden. Saudiarabien är ena dagen vår bästa vän. Nästa dag är det utifrån ett svenskt perspektiv en diktatur. Qatar likaså. Och i Syrien – just nu sitter omvärlden och funderar på hur vi ska hantera Bashar al-Assad. Men vem är det som strider mot hans så kallade syriska armé – jo det är ju al-Qaida, al-Nusra och IS.
Eftersom situationen ser ut som den gör har Pär Stenbäck nu efterlyst en internationell konvention som ska innebära religiös tolerans och ett förpliktigande av för skydd för religiösa minoriteter:
‒ Det här är nog ett önsketänkande – det ska jag erkänna. Religionsfriheten finns inskriven i FN:s konvention om mänskliga rättigheter ‒ men den följs inte. Jag ser nog inte mycket hopp – men man ska försöka i alla fall.
Linnea Brundell
Läs också
Irak: Fruktansvärda bevis för etnisk rensning (Amnesty 2 september)
reportage | 2014-09-27 Av: Linnea Brundell |