Tragedin i Darfur
Läst & Sett | 2008-03-14 |
»Darfur, konfliktens bakgrund«
Julie Flint, Alex de Waal
Övers: Margareta Bogren
Celanders förlag
För den som vill förstå komplexiteten i det som händer i västra Sudan är Darfur, konfliktens bakgrund en välkommen bok. Författarna har decennier av erfarenhet från Afrika och är övertygande när de söker konfliktens rötter bakåt i historien. Det gamla sultanatet Dar Fur hade varit självständigt i 300 år innan det 1916 blev en del av det brittiskstyrda Sudan.
Araber och afrikaner levde tillsammans. Både under den brittiska tiden och efter självständigheten 1956 nonchalerades dock befolkningen i Darfur. Flint och de Waal menar att förspelet till dagens förödande konflikt kan spåras till samverkan mellan den torka som drabbade Darfur 1984-85 och de samtida politiska idéerna om arabisk överhöghet, närda av överste Khadaffis libyska expansionsplaner, där Tchad spelade en nyckelroll.
Lokala konflikter mellan nomader och bofasta tog sig nya former när området översvämmades av kalasjnikovs som kunde köpas till reapris. I slutet av 1980-talet inleddes den konflikt som exploderade 2003. Den ökända milisen janjanwid, som har anklagats för många av de värsta övergreppen, fick fria händer av regeringen i Khartoum att slå ned det uppror väpnade rebellgrupper inledde 2003. Av sex miljoner invånare har uppskattningsvis två miljoner tvingats fly.
Rebellrörelserna har fragmentiserats och det talas nu om en »somalisering« av konflikten. Därtill kommer den allt värre krisen i Tchad som har gjort att varje lösning också måste bli regional. Konflikten i Darfur har ibland förenklats till att handla om ett arabiskt folkmord på afrikaner. För den som vill ha en djupare förståelse kan denna bok varmt rekommenderas.
Ulf B Andersson
Läst & Sett | 2008-03-14 |