Samkönat sex lagligt i Singapore

Den 21 augusti höll premiärminister Lee Hsien Loong sitt årliga nationaldagstal i TV i Singapore och kom då med beskedet att paragraf 377A i brottsbalken ska upphävas. Därmed kommer det bli lagligt för män att ha samkönat sex.

artiklar | 2022-09-09
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #3/2022
Lee Hsien Loong sade i ett tal att  “privata sexuella handlingar mellan samtyckande vuxna” i fortsättningen inte är något för lagen.

Lee Hsien Loong sade i ett tal att “privata sexuella handlingar mellan samtyckande vuxna” i fortsättningen inte är något för lagen. Foto: Prime Minister's Office (GODL-India)/Wikimedia

– Privata sexuella handlingar mellan samtyckande vuxna är inte en fråga för lagen, sade Lee Hsien Loong enligt The Diplomat. Det finns ingen anledning att straffa människor för detta.

Premiärministern uteslöt i sitt tal att samkönade äktenskap kommer tillåtas i Singapore:

– Låt mig försäkra alla att vi kommer fortsätta se familjerna som den grundläggande byggstenen i samhället.

Enligt Lee Hsien Loong motsvarar gällande äktenskapslagar ”normer och sociala värderingar” som ska upprätthållas i samhället i Singapore.

I ett gemensamt uttalande från 22 hbtqi-organisationer i Singapore uttrycktes lättnad över premiärministerns besked. Samtidigt uppmanade de Lee Hsien Loong att inte ge efter för påtryckningar från konservativa religiösa grupper utan gå vidare med äktenskapslagstiftning som inte diskriminerar samkönade par.

EU välkomnade beskedet att det nu ska bli tillåtet för män att ha samkönat sex.

Även Amnesty International och Human Rights Watch uppmanade Singapore att gå vidare och undanröja all form av diskriminering, inklusive rätten att ingå äktenskap.

Bland Singapores 5,5 miljoner invånare finns en rad religiösa samfund och där mottogs inte premiärministerns tal positivt. Över 80 kyrkor sade i ett uttalande att det var ”ett extremt beklagansvärt beslut” som kommer ha stor påverkan på ”våra barns kultur”.

 Tusentals personer samlades den 18 juni till det årliga ”Pink Dot” i Hong Lim Park i Singapore. Här krävdes att paragraf 377A ska avskaffas och att diskriminering mot hntqi-personer upphör.

Tusentals personer samlades den 18 juni till det årliga ”Pink Dot” i Hong Lim Park i Singapore. Här krävdes att paragraf 377A ska avskaffas och att diskriminering mot hntqi-personer upphör. Foto: Roslan Rahman/AFP/TT

Fortfarande är en majoritet av de närmare 70 länder som kriminaliserar samkönat sex tidigare brittiska kolonier. Med start i Brittiska Indien 1861 infördes lagar i imperiet som gjorde det olagligt med ”könsligt umgänge som strider mot naturens ordning” eller ”grov oanständighet”. I Indien upphävdes paragraf 377 till sist 2018.

Den nu gällande paragraf 377A infördes i Singapore 1938 och kan ge två års fängelse för samkönat sex mellan män.

Lagen har inte tillämpats på många år, vilket i februari 2022 var ett argument från en domstol att behålla den.

Lagen har reformerats och parlamentet beslöt 2007 att det skulle bli lagligt för heterosexuella med oral- och analsex. Förbudet mot män att ha samkönat sex behölls då.

Ulf B Andersson

Läs mer från Amnesty Press

Domstol slår fast: Samkönat sex mellan män är ett brott i Singapore (2 april 2020)

artiklar | 2022-09-09
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #3/2022