"Ingen massaker" - Raseri över rapport om Srebrenica

I början av veckan presenterades en rapport i Republika Srpska, den serbiska entiteten i Bosnien, som hade kommit fram till att ingen massaker ägde rum i Srebrenica sommaren 1995. Enligt rapporten som gjorts av den
bosnienserbiska regeringen ska 1 800- 1 900 muslimska män ha fallit i strid när enklaven intogs av den bosnienserbiska armén. I rapporten hävdas också att uppgifter om massakern skulle vara inbillning eller ha fabricerats av den muslimska sidan.

  • Avskyvärt, sade Jim Landale, språkrör för FN:s krigsförbrytartribunal i Haag till Radio Free Europe.
    Landale ansåg att "alla påståenden att omkring 2 000 dödades, och att de föll i strid, är skändligt och fullständligt falskt". Jean-Jacques Joris, juridisk rådgivare till tribunalens chefsåklagare Carla del Ponte, kallade rapporten "ett sorgligt exempel på revisionism" och varnade för att den försvårar försoningen.

Mellan 7 000 och 8 000 män beräknas ha dött i massakern efter Srebrenicas fall. Händelsen ledde till hård kritik mot FN:s agerande då de nederländska styrkor som skulle skydda den FN-skyddade zonen inte lyckades skydda Srebrenica.

Enligt BBC sade Paddy Ashdown, det internationella samfundets högste representant i Bosnien, att rapporten var "en förolämpning" och dess slutsatser "befängda". Anhöriga till muslimska män som dog 1995 rasade över
rapportens slutsats att ingen massaker ägde rum.


Radio Free Europe (RFE/RL)