16 muslimer mördades 1992 – domstol i Belgrad dömer fyra serber

En domstol i den serbiska huvudstaden Belgrad dömde på måndagen fyra medlemmar i en paramilitär grupp till långa fängelsestraff för en händelse under kriget i Bosnien 1992. Domen var den första sedan parlamentet i Serbien i juli utnämnde en speciell åklagare för krigsförbrytelser och ses därför som betydelsefull, konstaterar nyhetsbyrån AP.
Den 22 oktober 1992 fanns det 16 muslimer bland passagerarna på en buss som åkte från staden Sjeverin i Sandzak-området i sydvästra Serbien på väg till arbetsplatser i staden Priboj i Serbien. Den väg som bussen körde passerade under några kilometer bosniskt område, en del av Bosnien som kontrollerades av bosnienserbiska nationalister. I byn Mioce stoppades bussen av beväpnade män och de muslimska passagerarna tvingades gå av medan serbiska passagerare fick stanna kvar ombord.
Vittnen uppgav att muslimerna tvingades gå ombord på en lastbil som förde dem till den närbelägna staden Visegrad, ett fäste för hårdföra bosnienserbiska nationalister.

Enligt vittnesmål tvingades muslimerna, 15 män och en kvinna, sjunga serbiska nationalistsånger och i Visegrad hade hundratals personer samlats framför Motel ”Vilina Vlas”. På motellet utsattes de 16 för tortyr och fördes därefter till floden Drina. Där misshandlades muslimerna och besköts med automatkarbiner. De som överlevde fick halsen avskuren med kniv. En del av folkmassan vid motellet ska ha deltagit i avrättningen av muslimerna vars kroppar slängdes i floden Drina. Ingen av kropparna har återfunnits.

Enligt åtalet var en paramilitär serbisk grupp, ”Hämnarna”, ansvarig för kidnappningen och morden på de 16 muslimerna. Hämnarna var under kriget i Bosnien aktiva i området i Visegrad och anklagas för brutala övergrepp mot ickeserber i området.
Trots att många vittnen fanns till morden på de 16 muslimerna vägrade myndigheterna i Serbien att ta upp fallet under president Slobodan Milosevics tid vid makten. Efter att han tvingades avgå hösten 2000 har man även i Serbien motvilligt granskat krigsförbrytelser som begåtts av serber.

Två av medlemmarna i Hämnarna, Djordje Sevic och Dragutin Dragicevic, dömdes mot sitt nekande till 15 respektive 20 års fängelse. De två andra var inte närvarande i rätten men dömdes i sin frånvaro till vardera 20 års fängelse. Milan Lukic, som utpekas som ledare för Hämnarna, är på fri fot och är också efterlyst av FN:s krigsförbrytartribunal i Haag. Lukic anklagas av Haagtribunalen bland annat för en händelse i Visegrad i juni 1992 då omkring 135 muslimer ska ha dödats när två hus sattes i brand. Lukic förmodas hålla sig undan någonstans i östra Bosnien.
Den fjärde dömda, Oliver Krsmanovic, uppges leva öppet i Visegrad.
Lukic och Krsmanovic anklagas också för en annan kidnappning. 1993 tvingades 20 muslimer lämna ett serbiskt tåg som passerade bosnienserbiskt område i Strpce. De kidnappade tågpassagerarna mördades.

Kidnappningen av de 16 muslimerna väckte stor uppmärksamhet 1992. Sanningen om vad som hade hänt förblev dock ett tabubelagt område i Serbien under många år. Hösten 2002 gjorde TV B92
en dokumentärfilm om fallet som fick genomslag i Serbien.

Trots de fällande domarna var Natasa Kandic på Humanitarian Law Center, HLC, i Belgrad kritisk mot att domstolen i Belgrad inte hade tagit upp vem som ytterst bar ansvaret för de 16 busspassagerarnas död.
– Befälsansvaret försummades. Detta är ett sätt att dölja att staten bar ansvaret, sade Natasa Kandic enligt AP.

Den officiella synen i Serbien har varit att de paramilitära grupperna opererade utanför myndigheternas kontroll, medan Kandic och HLC alltid har hävdat att grupper som Hämnarna opererade på uppdrag av myndigheterna och ytterst styrdes av den dåvarande presidenten Slobodan Milosevic.


AP