Zimbabwe ska utvisa 70 misstänkta legosoldater – anklagelser om tortyr
Zimbabwes regering har meddelat att man nu ska göra ett tillägg i landets utlämningsavtal som ska göra det möjligt att utvisa de 70 misstänkta legosoldater som hållits häktade sedan deras slitna Boeing 727 landade på Harares internationella flygplats den 7 mars.
Enligt BBC förnekar de 70 personerna att de var på väg till Ekvatorialguinea för att genomföra en statskupp. I stället hävdar de att de skulle till Demokratiska republiken Kongo för att arbeta som säkerhetsvakter vid gruvor i östra Kongo.
Av säkerhetsskäl hölls tisdagens domstolsförhör med de 70 i högsäkerhetsfängelset Chikurubi utanför Harare, där de 70 hålls fängslade. Piloten Jaap Steyl uppgav inför domstolen att han hade torterats. BBC uppger att den zimbabwiske domaren Mishrod Guvamombe beordrade en undersökning om anklagelserna om tortyr och misshandel av legosoldaterna.
Gruppen domineras av sydafrikaner, men där finns också namibier, angolaner, kongoleser, en zimbabwier och en brittisk medborgare.
Enligt nyhetsbyrån AP stoppades flera reportrar från att bevaka rättegångsförhandlingen, trots att domstolen förklarat att den var offentlig. En av de stoppade reportarna beskrevs av fängelsevakterna som ”en orm med två skinn”.
Den zimbabwiska regeringens beslut innebär att det nu ska bli möjligt att utvisa personer till Ekvatorialguinea. Där anklagar president Teodoro Obiang Ngeuma gruppen för att ha agerat på uppdrag av Sever Motto, en exilpolitiker i Spanien som skulle ha erbjudit gruppen cirka 15 miljoner kronor och oljerättigheter för att störta Ngeuma och flyga in Sever Motto.
Det har också hävdats att gruppen skulle ha haft planer på att störta regeringarna i São Tomé och Kongo och obekräftade uppgifter har talat om att deras mål var att kidnappa Charles Taylor, Liberias förre president, som lever i exil i Nigeria och för 8 miljoner kronor överlämna honom till krigsförbrytartribunalen i Sierra Leone.
Obiang har styrt Ekvatorialguinea sedan 1979 då han störtade sin farbror och hans regim räknas till en av de värsta förtryckarregimerna i världen, konstaterar AP. Oljefyndigheter till havs har gjort att Ekvatorialguinea idag är Afrikas tredje största oljeproducent efter Nigeria och Angola.
På söndagen rapporterade Reuters att 210 000 registrerade väljare i den tidigare spanska kolonin hade möjlighet att gå till valurnorna.
Obiangs parti PDGE hade 75 av de 80 mandaten i nationalförsamlingen och väntas behålla majoriteten. 12 partier deltog i valet, men endast ett av dem, socialdemokratiska CPDS, är i verklig opposition.
I mars fängslades också en grupp utländska män i Ekvatorialguinea och anklagades för att ha ingått i samma konspiration. En av de misstänkta legosoldaterna, tysken Gerhard Eugen Nershz, avled den 17 mars och Amnesty misstänker att han torterades till döds.
Enligt Reuters har tusentals västafrikanska invandrare fängslats eller utvisats sedan i mars.
Om de 15 misstänkta legosoldaterna som nu finns i fängsligt förvar i Ekvatorialguinea och de 70 som kan komma att utvisas dit befinns skyldiga riskerar de dödsstraff.
BBC |