Åtalet mot Orhan Pamuk läggs ned

Efter att justitieministeriet fastslagit att den turkiske författaren Orhan Pamuk inte kan åtalas för att ha förolämpat den turkiska nationen, lade domstolen i Istanbul på måndagen ned fallet.

Den 16 december förra året sköts rättegången mot Orhan Pamuk upp i väntan på beslut från justitieministeriet. Pamuk stod åtalad för att ha förolämpat den turkiska nationen och riskerade upp till tre års fängelse för att ha uttalat sig om folkmordet på armenier och kristna under första världskriget, liksom om övergreppen som begicks mot kurder på 1980-talet.

”30 000 kurder och en miljon armenier mördades i dessa områden och ingen utom jag vågar tala om det”, sade han i en intervju i schweiziska tidningen Tagesanzeiger. Därmed ansågs han ha brutit mot artikel 301 i den turkiska brottsstadgan.

Artikel 301 introducerades i och med lagreformer i juni 2005, och ersatte en tidigare lag som använts för att döma fredliga kritiker. Artikel 301 förbjuder förolämpande av turkiska republiken som grundades av Kemal Atatürk på 1920-talet, och talar om att ”turkiskhet” inte får angripas.

Pamuks översättare och vän, Maureen Freely, lät på måndagsmorgonen meddela BBC Radio 4 att Pamuk var överlycklig att åtalen mot honom hade lagts ned, men påpekade även att det finns andra som står åtalade enligt samma paragraf. Hon efterlyste därför fortsatt internationellt stöd när åtta liknande rättegångar inleds om två veckor.

  • Egentligen borde det internationella trycket vara ännu starkare nu, eftersom det finns en god chans att övertyga regeringen att den borde lägga ned dessa anklagelser en gång för alla, och göra Turkiet till en demokrati i linje med Europa, sade hon.

Bland de som står åtalade enligt artikel 301 är Hrant Dink, journalist och redaktör för den armeniska tidningen Agos. Dink anklagas för att ha skrivit en artikel i Agos om armenisk identitet. Rättegången inleds den 9 februari. Dink dömdes i oktober till sex månaders villkorligt fängelse, men överklagade.

Morden på armenierna 1915 är fortfarande, 90 år senare, en mycket känslig fråga. Turkiet vidhåller att de människor som dog inte mördades till följd av en folkmordskampanj, och påpekar att även många turkar dog under samma period.

Amnesty kräver att artikel 301 avskaffas!


BBC