Kurdiska kvinnor sätter eld på sig själva

Kurdistans organisation för mänskliga rättigheter har offentliggjort namnen på mer än 150 kurdiska kvinnor som i Irans västra Azerbajdzjanprovins har begått sjävmord under de senaste nio månaderna. Majoriteten av dem har satt eld på sig själva, rapporterar Radio Free Europe och Radio Liberty, RFE/RL. Våld inom familjen, samhällsorättvisa och diskriminering anges som de främsta orsakerna till självantändning bland kvinnor.

Enligt bedömare och aktivister sker självantändning av kvinnor även i andra provinser i västra Iran med stor kurdisk befolkning. Till dem hör Ilam, Kermanshah och Kurdistan.

Nasrin Mohammadi är medlem i den icke-statliga kvinnoorganisationen Cultural Society of Marivan's Women. Hon uppgav för RFE/RL att antalet kvinnor som försöker begå självmord genom självantändning ökar i hennes stad, Marivan. Ett av de senaste fallen handlar om en kvinna som satte eld på sig själv i protest mot sin mans beslut att gifta sig med en annan kvinna.

  • Jag känner den här kvinnan, som är analfabet. Hennes man blev väldigt rik väldigt fort och han tvingade sin fru att skriva under ett brev i vilket hon skulle samtycka till att han kunde gifta sig med en annan kvinna. Hon visste inte vad hon skrev under. Sedan dess har hon försökt att begå självmord genom självantändning. 80 procent av hennes kropp är brännskadad och med tanke på hennes tillstånd tror jag att hon kommer dö snart.

Enligt Nasrin Mohammadi har kvinnorna i hennes region, på grund av de konservativa traditionerna och de sociala restriktionerna, lite hopp i livet och ofta en dyster framtid att se fram emot.
- Vi borde åtminstone stärka kvinnornas moral, vi borde ge dem något hopp inför framtiden så att de inte känner att de är helt ensamma och försvarslösa, säger Nasrin Mohammadi.

Mohsen Janghorbani är professor i epidemiologi vid universitetet för medicinsk vetenskap i Isfahan. Han har forskat en del på försöken till självmord i Ilam. Mohsen Janghorbani tror att det som gör självantändning till den vanligaste självmordsmetoden i Ilam är att brännbart material som bensin är lätttillgängligt där. Han berättade för RFE/RL att självantändning inte bara är ett sätt att avsluta livet på, men också ett sätt att förmedla ett budskap till familj och samhälle:
- Jag tror att kvinnor egentligen inte vill begå självmord. De vill göra sina rop på hjälp hörda och berätta att de drabbas av orättvisa. De använder sig av självantändning, trots att det är det värsta sättet att ta livet av sig. De flesta av dem är unga kvinnor som lider i sina påtvingade äktenskap eller som har andra familjerelaterade problem.

Mohsen Janghorbani tror att ett bättre skydd av kvinnors rättigheter och ekonomiska utveckling i regionen skulle angripa problemet. Dessutom skulle kvinnornas tillgång till bättre utbildning göra dem mer medvetna om sina rättigheter och hjälpa dem att uttrycka sin hopplöshet på andra sätt.

Nasrin Mohammadi är inne på samma linje, eftersom hon ser förtvivlan som den främsta orsaken till att kvinnor sätter eld på sig själva:
- Kvinnor i vår region betraktas som andra klassens medborgare. Deras ekonomiska situation är en huvudsaklig faktor, de är totalt beroende av männen. Vårt lands lagar innebär dessutom att domstolarna aldrig skyddar kvinnor.

Kurdistans organisation för mänskliga rättigheter har sagt att självantändning för många kvinnor i den regionen är en stark protest mot det patriarkala systemet som styr samhället. Men det är också en protest mot kränkningen av deras grundläggande mänskliga rättigheter.

Organisationen har uppmanat media och icke-statliga organisationer att hjälpa till att medvetandegöra människor om kvinnofrågan i syfte att ändra de sociala och kulturella mönster som finns i männens beteende. Organisationen har också uppmanat den iranska regeringen att ansluta sig till internationella konventioner och överenskommelser som garanterar lika rättigheter för kvinnor, som till exempel FN:s kvinnokonvention, CEDAW.

Läs mer om Kurdistans organisation för mänskliga rättigheter

Läs mer om kvinnokonventionen, CEDAW


Radio Free Europe (RFE/RL)