Urskillingslöst våld mot demonstranter

Måndagen den 12 juni utlyste Guineas största fackföreningar en veckas generalstrejk i protest mot höjda priser på ris och bränsle. Som en reaktion mot detta skingrade guineanska säkerhetsstyrkor demonstrationer över hela landet. Både demonstranter och åskådare har enligt uppgifter från Human Rights Watch (HRW) blivit dödade, våldtagna, misshandlade och bestulna av säkerhetsstyrkorna.

Den guineanska staten måste genast undersöka övergreppen och ställa de ansvariga inför rätta, kräver nu HRW. Kort efter att demonstrationen ägde rum intervjuade HRW ett femtiotal av offren från Guineas huvudstad, Conakry, och en av provinshuvudstäderna, Labé. De vittnar om hur säkerhetsstyrkor slog ned demonstrationerna med våld och avfyrade urskillningslöst in i de obeväpnade folkmassorna. De ögonvittnen som HRW har pratat med rapporterar att de sett 13 personer dödas och många vittnar om att säkerhetsstyrkor har misshandlat folk med batonger och gevärskolvar.

  • Den guineanska staten kan inte låta sina säkerhetsstyrkor komma undan med dödandet av obeväpnade demonstranter och attackerandet av oskyldiga åskådare, sade Peter Takirambudde, chef för HRW i Afrika.

  • Det dödliga våldet mot demonstranterna var helt oproportionerligt i förhållande till omständigheterna.

Efter att säkerhetsstyrkor hade öppnat eld flydde demonstranterna in i de omgivande bostadsområdena. Polis och säkerhetsstyrkor förföljde dem och fortsatte misshandla, inte bara demonstranter, utan också kvinnor, barn och äldre män som inte deltagit i protesterna. Två kvinnor berättade för HRW att de blivit våldtagna, och flera sade att under dagarna som följde blev många bestulna på värdesaker av polis och säkerhetsstyrkor.

Oroligheterna fortsatte när studenter som skulle skriva sina nationella prov kom till skolan och fann att lärararna gått ut i strejk, och det fanns ingen där som kunde övervaka proven. Detta ledde till att tusentals studenter över hela landet gick ut på gatorna för att demonstrera. Studenter och civila ska enligt rapporter ha byggt barrikader, bränt bilar och kastat sten på säkerhetsstyrkor.

Flera av de intervjuade beskriver hur de gripits och blivit tagna till polisstationer. Under flera dagar har de hållits fängslade och misshandlats med batonger. Familjer till de fängslade var tvungna att muta polisbefäl innan de fängslade frigavs.

Myndigheterna rapporterar elva dödsfall, men organisationer från civila samhället hävdar att 21 personer har dött av skottlossningen från de guineanska säkerhetsstyrkorna. I ett radiomeddelande från den guineanska staten beklagade man sorgen hos familjerna till de dödade, men anklagade samtidigt oppositionspartier för att uttnyttja oroligheterna för att destabilisera regeringen.

Den guineanska staten har juridiska skyldigheter under ett flertal internationella och afrikanska människorättsfördrag, vilket ställer krav på dem att respektera rätten till liv, yttrande- och föreningsfrihet. De handlingar som begicks av säkerhetsstyrkorna strider mot dessa skyldigheter. HRW uppmanade därför den guineanska staten att garantera att inga fler övergrepp inträffar, och att offren ska få gottgörelse/skadestånd.

De senaste oroligheterna var bara en i raden av våldsamma händelser där säkerhetsstyrkor avlossat skott mot demonstranter. I februari intervjuade HRW offer och vittnen till en protest i Conakry där soldater sårat två personer och dödat en, och i november och september förra året rapporterades om två liknande händelser.

  • Användandet av dödligt våld mot demonstranter har blivit ett återkommande problem i Guinea. Den guineanska staten måste göra klart att den uppriktigt vill skydda alla guineaners liv genom att snabbt utreda dessa övergrepp, sade Peter Takirambudde.

HRW