Fackets ledare: ”Conte hotade döda oss”
I Guinea fortsätter generalstrejken som på fredagen gick in på sin tionde dag. Strejken, som inleddes av fackföreningarna den 10 januari, handlar nu om president Lansana Contes framtid vid makten. På torsdagen lästes ett uttalande från Conte upp i den statliga televisionen, rapporterar IRIN. Där erbjöd sig presidenten att sänka priserna på bränsle, höja lärarnas löner och att angripa korruption i poliskåren. Han lovade också att påverka de utländska gruvbolagen så att deras intäkter ska stanna kvar i Guinea. Däremot ansåg Conte att han behövde mer tid på sig att fundera på fackens krav att han ska utse en ny regering.
Enligt BBC deltog på torsdagen 5 000 personer i en demonstration i huvudstaden Conakry och tiotusentals marscherade på gatorna i städer runt om i Guinea. De trotsade förbudet mot offentliga möten. I onsdags dödades minst två ungdomar vid oroligheter i Conakry och ytterligare två personer rapporteras ha dödats i andra städer.
På fredagen uppgav BBC att ytterligare två personer dödats. Förlupna kulor dödade en ung man i Conakry och i staden Kissidougou dog en skolpojke. Polisen har nekat till att ha varit skyldiga till dödsfallen under protesterna.
Den australiska nyhetsbyrån AAP rapporterar att oroligheterna fortsatte på torsdagen. Kravallpolis använde tårgas för att skingra ungdomar som samlades i fattiga stadsdelar i Conakry medan gatorna för övrigt låg öde.
Soldater åkte omkring i bilar utan registreringsskyltar med vapnen pekande ut ur fönstren.
– En av mina grannar stod utanför sitt hus, berättade Maimouna Bah som bor i stadsdelen Bellevue. Jag vet inte om någon kastade en sten eller något men soldaterna öppnade eld när de passerade förbi.
Hon pekar på ett skotthål i muren och berättar att grannen har förts till sjukhus.
I stadsdelen Dixinn i Conakry säger studenten Gassimu Issiage Camara till AAP att ”vi vill att Conte avgår”:
– Det är det enda som vi alla kämpar för.
Strejken börjar nu slå hårdare mot viktiga grenar. I onsdags gick bauxitarbetarna ut i strejk och på torsdagen lade arbetarna vid AngloGolds guldgruva i Sigiuri ned arbetet. Det sydafrikanska företaget AngloGold är världens tredje största guldproducent. Företagskällor uppgav också enligt AAP att strejken påverkade verksamheten i staden Fria där det ryska företaget Rusal driver en aluminiumfabrik.
Guinea är världens största exportör av bauxit som används för att tillverka aluminium. 85 procent av landets exportintäkter kommer från mineraler, främst bauxit och guld.
Sent på onsdagen hade president Conte ett möte med fackets ledare. Rabiatou Serah Diallo, generalsekreterare för CNTG, och Ibrahima Fofana, generalsekreterare för USTG, uppgav att mötet slutade med att presidenten blev hotfull.
– Han förolämpade oss och hotade att döda oss om inte strejken avblåses, sade Ibrahima Fofana till Reuters.
Rabiatou Serah Diallo säger till IRIN att fackföreningarna kommer att fortsätta strejken tills fackets krav har uppnåtts.
– Lösningen ligger i händerna på president Conte, sade hon.
På torsdagen mötte utrikesminister Mamady Conde utländska diplomater. En diplomat, som ville vara anonym, sade att situationen inte verkar hoppfull.
– Det verkar inte som att det kommer bli en snabb lösning på krisen, sade diplomaten enligt BBC. Vårt intryck är att folk är beslutsamma att uppnå något konkret. De nöjer sig inte med enbart löften.
Lansana Conte tog makten i en oblodig militärkupp 1984. Den kedjerökande diabetessjuke Conte utmanas nu av en samlad fackföreningsrörelse som har fått stöd av oppositionspartierna i landet och hans maktbas har krympt betydligt. Frågan är nu om våldet ska trappas upp ytterligare.
Läs intervju med Rabiatou Serah Diallo, ledare för CNTG
Internationella fackföreningsrörelsen ITUC om krisen i Guinea
IRIN |