Vapenvila i Ogaden

Rebeller i sydöstra Etiopien har förklarat att de ska iakta en veckolång vapenvila medan 14 personer i en FN-delegation besöker landet för att undersöka övergrepp och den humanitära situationen i samband med konflikten i Ogaden-regionen.
ONLF, Ogadens nationella befrielsefront, har sedan 1984 bedrivit ett uppror mot det etiopiska styret i området, där en stor del av befolkningen är somalier. Enligt BBC har ONLF utfärdat en order till sina soldater att de ska upphöra med offensiva operationer för att ge maximal säkerhet åt FN-teamet.
BBC:s korrespondent uppger dock att det är svårt att tänka sig att FN-teamet ska våga åka till konfliktområdet utan säkerhetsgarantier från etiopiska armén.

Den senaste tiden uppges den etiopiska armén ha inlett en offensiv för att slå ner upproret och det finns rapporter om livsmedelsbrist, sjukdomar och allvarliga brott mot mänskliga rättigheter i vissa områden.
I lördags anklagade Läkare utan gränser Etiopien för att vägra organisationen tillträde till Ogaden-området. Även Röda korset ska ha tvingats upphöra med operationer i Ogaden.
ONLF anklagar regeringen för att ha infört en blockad som leder till hungersnöd. Etiopien har doock förnekat att någon blockad har införts.
BBC uppger att en icke publicerad rapport från en hjälporganisation visar att den lokala befolkningen nu bara producerar en fjärdedel av den mat som behövs.

I april trappades konflikten i Ogaden upp när ONLF attackerade en kinesisk oljeanläggning i Abole då 65 etiopier och nio kineser dödades.


BBC