Festar till förmån för Amnesty

reportage | 2012-03-14

Matilda Naurin, Gabriella Ortiz och Linda Hendelberg arrangerar Music
for Life i Göteborg den 17 mars. Foto: Helena Sällström**

**Lördag 17 mars är det dags för arrangemanget Music for life i Göteborg, en bred kulturfest på Röda sten med dans, foto, musik, poetry slam och klubb. Avsikten är att uppmärksamma fler på Amnestys arbete i världen.
– Vi ville testa att låta kulturen slå ett slag för mänskliga rättigheter, säger Gabriella Ortiz, som läser tredje året på Donnergymnasiet och är en av arrangörerna.

Tillsammans med Linda Hendelberg och Matilda Naurin arrangerar Gabriella Ortiz den fest som de själva, för att beskriva vad det handlar om, gärna kallar för en ”kultursalong”.
Det färdiga programmet innehåller bland annat huvudakten Räfven och dessutom en handfull osignade band som ska tävla mot varandra om studiotid, dansgruppen REACT och fotografer som ska visa sina bilder. Även poetry slam-namnen Oskar Hanska, Tobias Erehed och göteborgska Ruth Alice ska stå på scen.

– Vi tror att arrangemanget lockar i och med att det är för en god sak men vi ville att besökare skulle kunna ha flera olika anledningar till att komma hit. En del kanske kommer för musiken, en del för att de vill ha en helt vanlig lördagsutekväll och andra för att de vill stödja Amnesty, säger Linda Hendelberg.
Alla biljettintäkter går nämligen till Amnestys arbete för mänskliga rättigheter.

Festen kommer att äga rum på Röda sten, i pumphuset under Älvsborgsbron. Dagtid är det restaurang och café här, kvällstid är det klubbar och bar i samma lokaler. Det här är ett centrum för samtidskonst och musiken och en av stadens sista utposter innan havet.

– Herregud det är så kort tid kvar, säger Matilda Naurin och skrattar åt att tiden de har att lägga på förberedelser håller på att ta slut.
Matilda Naurin, Gabriella Ortiz och Linda Hendelberg genomför arrangemanget som en del av gymnasiekursen Ung Företagsamhet men de är ett UF-företag som inte har för avsikt att tjäna några pengar till sig själva.

De framträder på Music for Life: Räfven (överst), Oskar Hanska,
Tobias Erehed och Ruth Alice.

Det började egentligen förra sommaren. Gabriella, Linda och Matilda skulle till hösten påbörja sitt tredje år på Donnergymnasiet i Göteborg. Linda och Gabriella läser samhällsprogrammet med ekonomisk inriktning, Matilda läser estetiska programmet med inriktning på musik. Ett samarbete började gro mellan dem.
– När vi funderade på vad som saknas i Göteborg så insåg vi att det som behövs är en samlingsplats för att visa upp fantastisk kultur som annars inte framhävs. Där människor kan mötas mellan åldrar. Music for life ska vara något för alla, säger Gabriella.

När Amnesty Press träffar arrangörsgruppen har det sålts 99 förköpsbiljetter. Det lovar gott inför festen, tror de. Många kommer troligtvis att köpa biljett i dörren.
De har sökt och fått bidrag från olika institutioner för ungt arrangörskap och de har haft möten och telefonsamtal med företag som valt att gå in och sponsra. Såväl lokal som teknik är sponsrat och flera av akterna deltar ideellt.
– Det har öppnat en helt ny värld med kontakter som är ovärderliga nu och senare. säger Matilda.

Och skoltimmarna de har kunnat använda har inte räckt tillnärmelsevis långt nog.
– Men det här är vad vi brinner för. Kultur väcker känslor. ”Är du intresserad av musik eller av välgörenhet” har varit lite av en slogan för oss, säger Linda.
– Det har varit en känslomässig storm det här. Vi har lagt ner hela oss själva i projektet, det här är något som vi verkligen har velat göra, fyller Gabriella i.

Fördelen med att vara på Röda sten, tycker arrangörsgruppen, är att lokalen känns full även om den inte är det. Den har också en varm och familjär känsla som de tycker är viktig att få till – med röda lampor och mysiga vrår. Ändå får det plats två scener. Lokalerna speglar den samhörighet som de vill förmedla.

– När vi började så sade vi att om det skiter sig helt så är vi i matsalen på Donnergymnasiet. Men målet var hela tiden att utveckla det till en annan och högre nivå och där är vi nu, säger Gabriella.

Amnesty finns med i bilden som medarrangörer och är på plats under kvällen. Bland annat i ett tält utanför Röda sten men också för att ta emot en check och för att finnas tillgängliga för samtal i myshörnan.
– Besökarna kommer kunna få en inblick i vad Amnesty gör för något, säger Matilda.

Text: Helena Sällström

Läs mer om Music for Life på deras hemsida

Mr Artist längst upp till vänster, strax till höger om dessa The Javu. Längst ner till höger är Johns Vatten, länst ner till vänster Dismissed. I mitten syns Animal Club.

reportage | 2012-03-14