Tvångsrekrytering av barn
Den tchadiska armén tvångsrekryterar barn och unga män som måste delta i striderna mot rebellerna i östra Tchad, rapporterar IRIN. Tvångsrekryteringen pågår i huvudstaden N'djamena men även i mindre städer och byar runt om i landet.
Enligt den tchadiska människorättsgruppen Human Rights Without Borders (DHSF) förekommer det att armén gör räder i privata hem och kidnappar barn. Större räder förekommer vid platser där ungdomar samlas. En 22-årig student, Guy, som lyckades springa iväg från en tvångsrekrytering på en utomhusbiograf i huvudstaden den 1 december berättar om sina upplevelser:
- En timme in i filmen började folk bakom oss plötsligt att skrika och när jag vände mig om såg jag soldater med gevär som tvingade med sig alla män därifrån. Jag och min vän hoppade över en mur och lyckades rymma.
Enligt studenten tvingades de unga männen in i en lastbil. Fyra andra studenter från hans skola försvann den natten och ingen vet vart de har tagit vägen.
- Vissa av dem var definitivt tonåringar. Det är mest studenter och unga människor som går på bio i N'djamena, säger Guy.
Tonåringarna tvingas ofta att direkt delta i strider efter högst 10 dagars träning, enligt Daniel Passalet Duezoumbe, chef för DHSF.
- Vi fick en rapport om ett barn som dog efter att han av misstag sköt sig själv med sitt eget vapen eftersom han inte hade fått riktiga instruktioner om hur han skulle använda det, säger han.
Tvångsrekrytering av civila över 18 år täcks inte av internationell rätt men det är förbjudet enligt tchadisk lag. Den tchadiska regeringens talesman Hourmadji Moussa Doumgor uppmanade vid en presskonferens alla som har blivit tvångsrekryterade att anmäla sig till lokala myndigheter och sade att de inte hade något att frukta. IRIN:s källor tvivlar dock på att någon soldat kommer våga överge sin post och säga att de har tvångsrekryterats.
I slutet av november ägde flera väpnade attacker rum i östra Tchad. Det är både attacker där kriminella har angripit hjälparbetare och strider mellan armén och rebeller. Den 26 november dödades flera hundra regeringssoldater och rebeller, uppger nyhetsbyrån Reuters.
FN har uppskattat att ungefär tre miljoner människor har drabbats av konfikten i regionen. Ungefär 400 000 flyktingar från Tchad och Sudan finns i östra Tchad och ska få skydd av en EU-styrka som dock är försenad. Rebeller som är emot regeringen har förklarat krig mot de utländska trupperna, rapporterar BBC. Rebellgruppen UFDD påstår sig ha bevis för att franska militärplan spionerar på rebellerna och meddelar den tchadiska regeringen var de befinner sig. De har därför meddelat att de anser att alla som deltar i den fredsbevarande styrkan är fiender, eftersom de inte kan skilja fransmännen från de andra. Sverige har lovat att bidra med 200 soldater till EU-styrkan.
Dödandet av en FN-hjälparbetare den 6 december i södra Tchad visar att det inte bara är i östra delen av landet som det är osäkert. Det finns väpnade grupper över hela landet och när 90 procent av den tchadiska armén befinner sig i östra Tchad kan de väpnade grupperna i andra delar av landet härja fritt. På landsbygden är det vanligt med attacker mot den lokala befolkningen. Myndigheterna vet inte om det är banditer, rebeller, milismän, desertörer eller lediga soldater som utför attackerna.
- Vi vet att vissa arbetar för lokala politiska ledare och att de inte riskerar några straff för sina brott, säger Daniel Passalet Duezoumbe.
Överfallen är vanligast i närheten av striderna i östra Tchad men även i södra delen av landet, där internationella företag har oljeanläggningar och där FN:s flyktingläger med 43 000 flyktingar finns, är det vanligt förekommande. Nordväst om huvudstaden i närheten av Tchadsjön har det också inträffat flera attacker från bränslesmugglare. Det finns även flera små väpnade grupper i området som kämpar mot regeringen.
En annan säkerhetsrisk är de många landminor som finns kvar från kriget mellan Tchad och Libyen i mitten av 1980-talet, särskilt i norra Tchad. Hundratals personer har dött av landminorna.
En internationell säkerhetsofficer anser att säkerhetssituationen i Tchad är instabil och komplicerad.
- Ingen kan säga att de har hela bilden. Vad som helst kan hända när som helst och i hela landet, säger han.
Läs mer:
Darfur-styrka försenad (Amnesty Press 3 december 2007)
Vapenvilan bruten (Amnesty Press 27 november 2007)
IRIN |