Zuma vill folkomrösta om dödsstraff
ANC-ledaren Jacob Zuma har av sina kritiker beskrivits som en kameleont som anpassar sina uttalanden efter vad publiken vill höra. Kritiken har inte mildrats efter att Zuma har gett sig in i debatten om ett återinförande av dödsstraffet, rapporterar nyhetsbyrån IPS. **
**Sedan han valdes till partiordförande för ANC i december så har Zuma visat tecken på att vilja öppna en förnyad debatt om dödsstraffet, som avskaffades i landet 1995 – men som många sydafrikaner nu vill återinföra för att bekämpa den omfattande kriminaliteten i landet.
I ett tal nyligen meddelade Zuma att landet står inför en krissituation, och att det behövs ”radikala lagar” för att hantera brottsligheten. Zuma antydde också att om han blir landets näste president så kommer han att arbeta för att få igång en debatt om det bör hållas en folkomröstning om återinförandet av dödsstraffet.
Pierre de Vos, professor i författningsrätt vid University of the Western Cape, menar att Zumas uttalanden är rent populistiska. Detta eftersom det skulle krävas att två tredjedelar av ledamöterna i parlamentets underhus, samt sex av nio provinsdelegater i överhuset, skulle stödja förslaget.
Detta enligt den nuvarande konstitutionen, som förbjuder utövandet av dödsstraff, och som antogs efter det första demokratiska valet i landet 1994.
– Det finns inget som tyder på att resten av ANC:s ledarskap är anhängare av tanken på att återinföra dödsstraffet, säger De Vos.
Han tillägger att resultatet av en eventuell folkomröstning bara skulle bli rådgivande, samt att det vore mycket farligt att överväga att skriva om landets grundlagar:
- Det skulle skicka ut budskapet till Sydafrikas befolkning och resten av världen att landet är berett att byta lagar för att uppnå kortsiktiga politiska mål.
Steven Friedman, analytiker vid tankesmedjan Institute for Democracy in South Africa, tror inte att Zuma skulle få med sig partiet i kravet på att hålla en folkomröstning.
– Zuma säger vad folk vill höra nu, men det är för tidigt att säga om han menar allvar eller inte, eftersom han ännu inte besitter den verkliga makten, säger Friedman.
Han påpekar att om Zuma skulle bli landets ledare, vilket kommer att avgöras under nästa års val, så kommer situationen att förändras:
– Då kommer hans ord att bli prövade och han kommer att tvingas göra val. Som ledare kan man inte vara allt åt alla.
Deon Geldenhuys, statsvetare vid University of Johannesburg menar att befolkningen förväntar sig att Zuma som ledare för ANC ska uttala sig i moralfrågor, och han menar att frågan om brottsligheten i landet är just en sådan.
– Genom dessa uttalanden bevisar han att han är en gräsrotspolitiker som tar vanligt folks oro på allvar, säger Deon Geldenhuys. Detta står i kontrast till president Thabo Mbeki, som ofta uppfattas som distanserad och arrogant. Men problemet med en populistisk ledare som beter sig som vindflöjel är att det skapar osäkerhet kring hans förmåga att ta kloka beslut.
Ebrahim Fakir vid Centre for Policy Studies är inte säker på att Zuma verkligen vill återinföra dödsstraffet.
- Han hade själv blivit avrättad för 25 år sedan om han blivit infångad av den dåvarande apartheidregimen, säger Fakir.
Text: Stephanie Nieuwoudt
IPS/Kapstaden, Sydafrika
IPS |