Kampanj mot krigsvåldtäkter - ”jakten på koltan är drivkraften bakom kriget”

Palmepristagaren Denis Mukwege har vårdat tiotusentals kvinnor som utsatts för systematiska våldtäkter i Kongo. Han medverkar nu i en ny kampanj – för att visa att även västvärlden har ett ansvar för att situationen ser ut som den gör i landet, rapporterar nyhetsbyrån IPS.

I östra delen av Demokratiska republiken Kongo finns världens största tillgångar på koltan – ett mineral som finns i datorer, mobiltelefoner och kameror som vi köper. Handeln med koltan har länge finansierat konflikterna.

Läkaren Denis Mukwege har på kort tid fått FN:s människorättspris, utmärkelsen Årets afrikan och den 30 januari fick han Olof Palmes pris för sin insats för krigsvåldtagna kvinnor. Som gynekolog i krigets Kongo tar hans klinik var dag emot nya kvinnor som blivit utsatta för sexuellt våld.

Han uppskattar att antalet kvinnor som våldtagits under konflikten är mycket större än vad FN tidigare uppgett. Denis Mukwege säger att det kan handla om en halv miljon kvinnor snarare än de 200 000 - 300 000 som tidigare har uppgivits.

Hittills har han opererat cirka 24 000 kvinnor efter de skador de fått i underlivet i samband med våldtäkterna. Fler är i behov av operation, men sjukhuset har begränsade resurser.

  • Vårt sjukhus klarar endast tio operationer per dag, så väntelistan är lång. Vi skulle behöva bygga fem eller sex nya kliniker i området, säger Denis Mukwege till IPS.
    Han betonar betydelsen av både fysisk och psykisk behandling.
  • Vi har ett tiotal psykologer, men vår målsättning är att utbilda ytterligare 300 personer som kan bli handledare och följa kvinnorna under en längre tid.

Denis Mukwege understryker också att det är viktigt att det finns ett rättssystem som ställer ansvariga till svars för övergreppen.

Den amerikanska dramatikern Eve Ensler, som skrivit Vaginamonologerna, har efter en resa i östra Kongo, nu tillsammans med Denis Mukwege och FN:s barnfond Unicef, startat en kampanj för att öka medvetenheten om kvinnornas situation – som hon säger berör alla, världen över.

  • Även vi har blod på händerna. Alla i väst drar nytta av naturtillgångarna i Kongo. Vi använder mobiltelefoner, datorer, digitalkameror och dvd-spelare som innehåller koltan – mineralen som finansierat rebellgrupper och varit en grundorsak till konflikterna.

Under det senaste årtiondet har hundratusentals kvinnor våldtagits under striderna som bland annat handlat om kontroll över mark och mineraltillgångar i Kongo. Över fem miljoner människor har dött till följd av de krig som följt efter störtandet av diktatorn Mobutu Sese Seko år 1997.

**Nergui Manalsuren_
IPS/New York

Läs mer:

V-Day, Eve Enslers rörelse

Minst 100 civila har dödats av FDLR - Kongos flygvapen hävdar att 40 milismän dödats (Amnesty Press 13 februari 2009)

Kvinnoorganisationer kräver fred - nya fredssamtal i Nairobi (Amnesty Press 17 januari 2009)

Fredsbevarande styrka kan inte leva upp till mandat (Amnesty Press 19 december 2009)


IPS