Militären utlovar att agera mot soldater skyldiga till våldtäkt

Efter att Human Rights Watch, HRW, visat att regeringstrupper gjort sig skyldiga till massvåldtäkt har den kongolesiska militären försäkrat att de ska bestraffa soldater som funnits skyldiga till brott mot mänskliga rättigheter. Leon Richard Kasonga, talesman för militären, säger att befälhavare måste garantera säkerheten för civilbefolkningen.

Det var i förra veckan som HRW beskyllde armén för att vara skyldiga till de flesta våldtäkterna i det krigshärjade östra Kongo. Konflikten i Kongo anses vara en av de blodigast i världen och hundratusentals civila har drabbats av striderna mellan rivaliserande rebellgrupper. Tillsammans med FN satte den kongolesiska regeringen igång en offensiv i december förra året för att tvinga fram rebellerna, något som HRW kallade ”en katastrof för civilbefolkningen”. Organisationen menar att tusentals kvinnor och flickor har utsatts för våldtäkt sedan starten av offensiven och att det är regeringssoldater som är ansvariga för majoriteten av övergreppen.

Human Rights Watch anser även att FN inte bör stödja de kongolesiska säkerhetsstyrkorna, då de anklagas för att utföra krigsförbrytelser.
- Genom att fortsätta stödja sådana militäroperationer riskerar fredsbevarare att bli delaktiga i övergreppen, säger Kenneth Roth, chef för HRW.
Madnodje Mounoubai från FN:s fredsbevarande styrka i Kongo, Monuc, besvarar kritiken med att FN arbetar med att förbättra situationen genom att pressa regeringen till att införa strängare disciplin inom säkerhetsstyrkorna. FN uppmuntrar också regeringen att gripa och åtala soldater anklagade för övergrepp.

I ett uttalandet från den kongolesiska militären i veckan sade talesmannen Leon Richard Kasonga:
- Från och med nu kommer all militär som gjort sig skyldig till klandervärdiga handlingar känna lagens fulla kraft.
Handlingar som nämndes i uttalandet var: våldtäkt, tvångsarbete, stöld, utpressning, tortyr, plundring, illvillig förstörelse av åkrar eller dödande av boskap.


BBC och Human Rights Watch