Flyktingar börjar återvända hem

Två månader efter att pakistanska styrkor inlett den senaste attacken mot islamistiska grupper i Malakand, ett distrikt i Nordvästra Gränsprovinsen i Pakistan, ges nu möjlighet för flyktingarna från området att återvända, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Pakistansk militär inledde en offensiv i april mot islamister i områdena Buner, Nedre Dir och Swat. Detta efter att beväpnade islamistiska grupper brutit fredsavtalet genom att närma sig huvudstaden Islamabad. Detta har tvingat sammanlagt 1,9 miljoner människor på flykt sedan förra året. De flesta har sökt skydd hos släktingar eller i skolor och resten har funnit sin tillflykt i överfulla flyktingläger.

Amnesty krävde i maj 2009 att befolkningen i området skulle evakueras på grund av oroligheterna mellan talibanerna och den pakistanska regeringen.

Måndagen den 13 juli var startskottet för den organiserade flytten tillbaka till området, men än så länge har bara en bråkdel av de familjer som anmält intresse om att återvända lämnat flyktinglägren.

Ansvariga på plats säger till AFP att 192 av 2 680 familjer lämnade flyktinglägren i måndags, men att man tror att siffran kommer att öka under veckan.

Dussintals flyktingar har blockerat en väg utanför ett av lägren och vägrar att återvända förrän de fått sina bankomatkort med 25 000 rupier, cirka 4 400 kronor, för att kunna återuppbygga sina liv i hemtrakten.

Skördar har förstörts under den två månader långa militäroffensiven och den lokala ekonomin har krossats efter det två år långa upproret från islamistiska grupper med målet att stärka sharia-lagen i distriktet.

Skepsisen mot att återvända är dock stor bland flyktingarna och tvivel finns på om det verkligen är tryggt i området finns. Shamsher Ali, en 55-årig butiksinnehavare, uttrycker sin oro med tanke på tidigare militära operationer för att få bort talibanerna:

  • Militären har lovat oss två gånger tidigare att de har tryggat området, men talibanerna har återvänt varje gång. Vad säger att de inte ska göra det den här gången också? säger han till AFP.

BBC rapporterar att internflyktingen Latif Khan bortfördes i söndags kväll bara några timmar efter att han hade återvänt till sin hemby Chinarkot. Det är okänt var han befinner sig men talibaner misstänks ligga bakom bortförandet.

Läs mer

Pakistan - den lokala konflikten som sprider oro i hela regionen (Amnesty Press 13 maj 2009)


AFP