Hundratusentals fortfarande på flykt

**Pakistans internflyktingar bor temporärt hos vänner och släktingar, andra trängs i överfulla flyktingläger. Aldrig tidigare har så många varit på flykt i Pakistan som under det gångna året, rapporterar nyhetsbyrån IPS._

Internflyktingar från Södra Waziristan kanske inte kan återvända hem förrän i mars, uppger Omar Mahmood Khan. Han är ansvarig för en stödgrupp som upprättats av regeringen för att bistå flyktingar som flytt strider mellan armén och talibanrebeller i Swatdalen, i Bajaur och i Södra Waziristan i nordvästra Pakistan.

Habib-ur-Rehman Mehsud flydde tillsammans med fru, fem barn, sin mor och sina två bröder med familjer från Södra Waziristan i oktober förra året. Det var sedan armén inlett en offensiv mot al-Qaida och den pakistanska talibangruppen TTP, Tehrik-e-Taliban Pakistan. Han säger att många människor finns kvar i Södra Waziristan.
- Det finns de som är för fattiga för att kunna ge sig av. Att fly innebär, även det, en kostnad.

Zahid Khan Mehsud och hans familj tog sig till fots längs bergen innan de lyckades ta sig vidare med bil till staden Tank.
- Niotimmarsresan som vanligtvis kostar motsvarande 48 dollar (340 kronor) kostade cirka 155 dollar (1 100 kronor), säger han.

Väl framme i Tank fick familjen stå i långa köer och hänvisades från den ena platsen till den andra, under flera timmar, i en krävande registreringsprocess.

Enligt officiella uppgifter är det 36 787 familjer, sammanlagt uppåt 300 000 människor som har varit på flykt från Södra Waziristan sedan i oktober. De har tagit sin tillflykt till städerna Dera Ismail Khan och Tank som förskonats från strider.

FN:s flyktingorgan, UNHCR, beräknar att cirka en miljon människor är på flykt i Pakistan och beskriver situationen som mycket svår.

  • Genom våra lokala samarbetspartners har vi kunnat dela ut utrustning för matlagning, filtar, täcken, sovmattor och vattendunkar bland annat, säger Kilian Kleinschmidt, katastrofsamordnare på UNHCR.

De har också delat ut tält till 35 000 familjer för framtida behov eftersom många bor inneboende hos fattiga familjer som själva har svårt att klara sig. Kilian Kleinschmidt säger att det inte är ovanligt att fem, sex familjer delar boende.

Även om viljan att hjälpa till är stark kan trångboddheten bli påfrestande. Mariam Bibi som bor i Dera Ismail Khan öppnade sitt hem för sina svågrar med familjer under en månad.

  • Det är inte lätt att laga mat för 30 personer varje dag, säger hon.

**Zofeen Ebrahim_
IPS/Karachi

Läs mer:
Pakistan - den lokala konflikten som sprider oro i hela regionen (Amnesty Press 13 maj 2009)


IPS