Landet på väg mot totalitär diktatur - facket på väg att krossas

Internationella fackliga samorganisationen, IFS, varnar nu för att Bahrain är på väg mot att bli en totalitär diktatur och att de styrande kretsarna vill eliminera all facklig verksamhet i landet. Tusentals arbetare har sparkats från sina arbeten för att de har deltagit i fackföreningsverksamhet till stöd för ökad demokrati och reformer. Oppositionen i Bahrain uppgav på tisdagen att säkerhetsstyrkorna slagit till mot två sjukhus och gripit ett antal personer från personalen.

Protesterna i Bahrain har slagits ned och BBC konstaterade förra veckan att kungaregimen verkar ha kontrollen över landet. Polisen har satt upp vägspärrar över hela Bahrain, stridsvagnar är utposterade i huvudstadens Manamas centrum och utegångsförbud råder efter midnatt. Över 1 000 soldater och poliser från grannländerna, däribland Saudiarabien, finns också i landet. Medan många inom den shiamuslimska majoriteten är motståndare till regimen ser en del sunnimuslimer med lättnad på att protesterna slagits ned, konstaterar BBC.

Enligt nyhetsbyrån Reuters uppgav det shiamuslimska oppositionspartiet Wefaq på tisdagen att säkerhetsstyrkor hade omringat sjukhusen Ibn Sina och al-Razi och gripit ett okänt antal personer. Det har tidigare förekommit uppgifter om att läkare och annan sjukvårdspersonal har gripits för att de har deltagit i demonstrationer eller för att de har behandlat personer som har skadats.

Wefaq har lämnat arbetet i parlamentet och på tisdagen uppmanade parlamentet, som nu kontrolleras av sunnimuslimska politiker, regeringen att beslagta den mark där den iranska ambassaden ligger. Regeringen har anklagat Iran för att ha styrt protesterna i Bahrain.

Fackföreningsrörelsen GFBTU, General Federation of Bahraini Trade Unions, utsätts för hård repression varnar IFS, Internationella fackliga samorganisationen. Jaap Wienen, biträdande generalsekreterare i IFS, besökte i helgen Manama och utlovade i ett uttalande på måndagen internationella stödaktioner för facket i Bahrain. Enligt Jaap Wienen har över 2 000 arbetare avskedats sedan de deltagit i fackets protester.
- Den internationella fackföreningsrörelsen kan inte stå passivt och se hur Bahrain snabbt rör sig mot en totalitär diktatur, säger Jaap Wienen.
IFS anklagar regimen för att vara ute efter att krossa facket i Bahrain och beskriver hur befolkningen lever i fruktan för att dödas, gripas eller förlora sin försörjningsmöjlighet.

Läs mer

IFS : Stop the attack on the trade union movement (20 april)

Bahrain urged to stop targeting protesters as two more die in custody (Amnesty 12 april)

Defence lawyer detained in Bahrain (Amnesty 18 april)

Följ händelserna i Nordafrika och Mellanöstern (Amnestys specialsidor)


IFS (ITUC)