Honduras: ”Ny poliskår och försvarsmakt stor utmaning vid valseger”
Fyra blixtaktioner och ett uttalande från Amnesty i juli. Dussintals utomrättsliga avrättningar bara i år på särskilt journalister, advokater och HBTQ-personer. Flest mord i världen, 20 om dagen, eller över 7 000 under år 2011. På internationella brottmålsdomstolen ICC:s observationslista, som ett av två latinamerikanska länder. Det handlar om det centralamerikanska landet Honduras där val ska hållas i november.
reportage | 2013-09-09 Av: Jocke Nyberg |
Ricardo Salgado, internationell sekreterare i LIBRE säger att hans parti försöker avskaffa klientelismen, som bygger på att väljarna lovas gentjänster i utbyte på röster. Foto: Jocke Nyberg
– Vår största utmaning på kort sikt är att minska våldet och ge medborgarna säkerhet och trygghet, konstaterar Ricardo Salgado, internationell sekreterare i det nystartade partiet LIBRE i Honduras. Han besökte Stockholm i månadsskiftet augusti-september för att informera om situationen inför president-, kongress- och kommunalvalen i Honduras den 24 november. På partinivå hade han kontakter med särskilt Vänsterpartiet men också med Folkpartiet.
Honduras – ”bananrepublikernas original”, för att låna en formulering i Chicago Tribune – förekommer sällan i det internationella nyhetsflödet. Flertalet stora massmedier betraktade det länge som ett sömnigt, konservativt och fattigt land med ett stabilt tvåpartisystem.
Under Iran-contrasskandalen 1986 hamnade landet i fokus under en kort tid och sedan sommaren 2009. Det var då en allians av militärer, politiker och företagsledare störtade den demokratiskt valde
Honduranska soldater patrullerar 1 juli 2009 gatorna i huvudstaden Tegucigalpa efter kuppen. Foto: APGraphicsBank
presidenten Manuel Zelaya och tvingade honom i exil till Dominikanska Republiken. Han tilläts återvända till Honduras i maj 2011. I mars 2012 bildade han LIBRE, där LIB står för friheter (libertades) och RE för total omvandling (refundación).
– Vårt land behöver förvandlas från grunden, säger Ricardo Salgado. Det måste leda till att medborgarna inte bara upplever säkerhet och trygghet i vardagen, utan också återfår tron på staten, politiken och framtiden, också i ett ekonomiskt perspektiv. Sex av åtta miljoner honduraner är fattiga, korruptionen utbredd och paramilitära grupper i elitens tjänst mördar, hotar och kidnappar dem som försöker avslöja smutsiga affärer. Den organiserade brottsligheten agerar mer eller mindre fritt och har infiltrerat politiken.
Ricardo Salgado exemplifierar med borgmästaren i El Paraiso, en landsbygdskommun i departementet Copán, som låtit bygga en kopia på Vita Huset på bytorget och sprider så mycket pengar över invånarna ”att det inte behövs några kommunalval, alla älskar honom”!
– Vår förre riksåklagare konstaterade innan han avgick att polis och åklagare inte ens försökte utreda åtta av tio grova brott. Vilka signaler sänder det till kriminella?
Xiomara Castro, LIBRE:s presidentkandidat, har hittills haft ledningen opinionsundersökningarna med cirka 30 procent av väljarsympatierna. Första kvinnan på presidentposten i Honduras? Foto: LIBRE
LIBRE:s presidentkandidat Xiomara Castro, gift med Manuel Zelaya, leder stort i opinionsundersökningarna. Hur tänker då LIBRE lösa krisen med de grova människorättsbrotten i Honduras?
– Jo, 23 000 mord har begåtts under tre sista åren, varav 15 på journalister, där i och för sig inte alla har bevisats ha direkt relation till deras yrkesutövning, säger Ricardo Salgado. Det första vi måste göra är att från grunden bygga om våra säkerhetsinstitutioner, polisen och militären. Alla bedömare, också internationella, pekar på att många allvarliga människorättsbrott emanerar därifrån. Det handlar inte bara om att sära på rollerna – de flesta polischefer är militärer – utan att vi måste göra oss av med hela generationer chefer och mellanchefer.
Ricardo Salgado konstaterar att uppgiften är svår ty även om man förtidspensionerar hela officerskollektiv med vidlyftiga avgångsvederlag tenderar de att dyka upp igen, i politiken:
– När Zelaya störtades, stod de plötsligt där igen och backade upp kuppmakarna.
När det gäller säkerhetsreformer är det USA vi måste förhandla med, säger han sedan. USA utser till exempel chefen för den militära underrättelsetjänsten G2. Och det är Pentagon och DEA som bygger en ny militärbas, och står för utbildning och finansiering i den omfattande bekämpningen av narkotikasmugglingen där Honduras är ett viktigt transitland.
Journalister demonstrerar utanför presidentpalatset i protest mot att journalister mördas. Enligt vissa uppgifter har upp till 17 journalister mördats sedan år 2010 vilket gör Honduras till ett av världens farligaste länder för journalister. Foto: Danny Ramirez/Reuters/AI
LIBREs partiprogram och politiska principer har inga skrivningar som direkt kan kopplas till socialism. Ricardo Salgado framhåller ändå Venezuela under Hugo Chávez och Kuba som viktiga inspirationskällor. Viktigast för den hittillsvarande framgången är ändå att LIBREs lyckats organisera nya grupper medborgare. Många av dem fick sin politiska erfarenhet i den motståndsfront Frente Nacional de Resistencia Popular, som bildades efter kuppen, och nu alltså formerat sig som ett parti, där det är högt i tak och stor framtidstro, enligt Salgado.
Text: Jocke Nyberg
Läs mer
Amnestys senaste aktiviteter kring Honduras
Artiklar från Amnesty Press
Maktkampen skärps i Honduras - kuppregimen stänger kritiska medier (1 oktober 2009)
På flykt undan förtrycket i Honduras (14 augusti 2009)
Svenska UD
reportage | 2013-09-09 Av: Jocke Nyberg |