Årets Angelägetfestival: Från självskadebeteende till Dawit Isaak
reportage | 2011-05-13 |
Michaela Holm, Lovisa Källman, Amanda Jonasson och Ellen Ahlgren
fick pris för sin film ”Dawit Isaak”.
Yttrandefrihet, självskadebeteende och rätten till asyl, det var några av ämnena som stod i fokus under dokumentärfilmsfestivalen Angeläget. 250 gymnasieungdomar från hela landet kom den 4 maj till Göteborg för att se de vinnande filmerna. I år fanns också en minister på plats i salongen.
– Det är inga barnprogram vi får se här och inga romantiska komedier. Jag har suttit här tidigare år med gråten i halsen, det här är filmer som går rakt in.
Med de orden inledde konferencieren Morgan Larsson den sjätte upplagan av filmfestivalen Angeläget. Alla festivalens filmer handlar om mänskliga rättigheter och har gjorts av unga filmskapare.
Spänningen hänger i luften när strålkastarna slocknar och den första filmen börjar rulla framme på duken. Filmen handlar om den fängslade journalisten Dawit Isaak och filmteamet från Hulebäcksgymnasiet i Härryda applåderas fram på scen för att ta emot diplom. I filmen intervjuar de Betlehem Isaak, Dawits dotter, som berättar hur det är att leva med ovissheten. Det var hon som öppnade dörren när polisen kom för att gripa hennes far år 2001. Då var hon sju år gammal och hon har inte sett sin pappa sedan dess.
- Nu har han suttit fängslad i Eritrea i tio år. Det är konstigt att det inte har hänt någonting, säger Ellen Ahlgren.
Hon och de andra i filmteamet tycker att det är vikigt att uppmärksamma att journalister fängslas runt om i världen. När utrikesminister Carl Bildt var i Göteborg och talade inför riksdagsvalet passade de på att räcka fram mikrofonen och fråga honom hur utrikesdepartementet arbetar med Dawit Isaaks fall.
– Han ville inte ge något rakt svar, men det visste vi ju redan innan att han inte skulle göra, säger Lovisa Källman.
Reggaeartisten Seydi Mandoza uppmanade alla i publiken att tro på sig
själva, även om det ibland kan vara svårt.
Festivalen gästas av många kända ansikten och mellan filmvisningarna bjuds det på uppträdanden av sångaren och pianisten Anna von Hausswolff samt reggaeartisten Seydi Mandoza. På plats finns också integrationsminister Erik Ullenhag, som kommenterar filmen ”Jag lever bara”. Filmen är gjord av Olle Öberg, från Ölands folkhögskola, och handlar om Abbas, som har flytt till Sverige från Afghanistan. I filmen väntar Abbas på att Migrationsverket ska fatta beslut om hans uppehållstillstånd och det blir en lång väntan. När filmen slutar har han fortfarande inte fått något besked.
– Människor kan stå ut med mycket, men ovissheten är svår att hantera. Väntan riskerar att slita sönder människor, konstaterar Erik Ullenhag.
Publiken jublar när Morgan Larsson avslöjar att Abbas till slut fick beskedet att han får stanna i Sverige.
Deltagare kom från hela Sverige för att vara med om Angeläget.
Totalt hade 58 filmbidrag skickats in till festivalen, som arrangeras av Amnesty och KulturUngdom i samarbete med Svenska Filminstitutet. De vinnande bidragen ska ges ut på en dvd och kommer att visas och diskuteras på skolor runt om i landet. Konkurrensen mellan årets bidrag har varit stenhård, avslöjar projektledaren Martin Rydehn.
– Vi har fått in många bra filmer utöver dem som visas här i dag. Det är ovanligt stor bredd på teman bland årets bidrag och juryn var långt ifrån enig, säger han.
Linda Berggren fick pris för sin film ”Orkidéflickan”. Med på festivalen
var även filmens huvudperson, Emma Simmesgård.
Filmen ”Orkidéflickan” stod sig i konkurrensen och när Linda Berggren, från Luleå gymnasieskola, gick fram på scen hade hon sällskap av filmens huvudperson, Emma Simmesgård. I filmen berättar hon om hur hon tog sig ur sitt självskadebeteende.
– Det är ett tabubelagt ämne och det var självklart för mig att ställa upp i filmen. Kanske kan det hjälpa andra som är i liknande situation, säger hon vid minglet efter festivalen.
Linda Berggren berättar att hon har fått mycket positiv respons på filmen. I Luleå har den till exempel visats för personal inom psykiatrin. I dag mår Emma Simmesgård bra, men hon upplever att hennes ärr ibland får andra människor att undvika henne.
– Det finns så mycket fördomar och jag hoppas att människor ska tänka efter lite innan de dömer någon, säger Linda Berggren.
Text och bild: Charlie Olofsson
Läs mer om filmfestivalen på Angelägets webbplats.
De sju vinnarfilmerna och filmskaparna bakom:
Film: Dawit Isaak
Filmskapare: Lovisa Kallman, Michaela Holm, Ellen Ahlgren & Amanda Jonasson
Gymnasieskola: Hulebäcksgymnasiet, Härryda
Film: Orkidéflickan
Filmskapare: Linda Berggren
Gymnasieskola: Luleå gymnasieskola, Luleå
Film: Svenska muslimer
Filmskapare: Hedda Henriksson, Elin Eriksson, Emma Helmin & Mathias Johansson
Gymnasieskola: John Bauergymnasiet, Västerås
Film: Hamid
Filmskapare: Algot Sergio Ramos Åberg, Måns Rydberg, Jens Rosengren, Frej
Liljenroth & Alessio El Ghoul
Gymnasieskola: Stillerska Filmgymnasiet, Stockholm
Film: Det var bara mitt fel
Filmskapare: Sandra Ahlberg, Therése Johansson, Erik Skorupa & Linus Karlsson
Gymnasieskola: Hulebäcksgymnasiet, Härryda
Film: Skolan dödar motivationen
Filmskapare: Daniel Widfeldt Lomås, Daniel Bayard & Petrit Ljatif
Gymnasieskola: Ljud & bildskolan, Borås
Film: Jag lever bara
Filmskapare: Olle Öberg
Gymnasieskola: Ölands Folkhögskola, Öland
Juryns Specialpris
Film: En film om jämställdhet
Filmskapare: Lisa Hedenström, Ida Söderström & Amanda Lilja
Gymnasieskola: Anderstorpsskolan, Skellefteå
Publikens Pris
Film: Skolan dödar motivationen
Filmskapare: Daniel Widfeldt Lomås, Daniel Bayard & Petrit Ljatif
Gymnasieskola: Ljud & bildskolan, Borås
reportage | 2011-05-13 |