Till norra Libanons byar

I Hoda Bakarats “Ett rike av denna jord” får läsaren följa två syskon i norra Libanon från 1920-talet fram till år 1975, då inbördeskriget bryter ut.

böcker | 2018-07-18
Av: Malin Österberg
Hoda Barakat kommer från Libanon och är född 1952. Hon är numera bosatt i Paris.

Hoda Barakat kommer från Libanon och är född 1952. Hon är numera bosatt i Paris. Foto: Patrick Box/Opale

Bok: Ett rike av denna jord
Författare: Hoda Barakat
Översättning: Jonathan Morén
Förlag: Leopard

“ Vi måste lämna orden åt dem som kommer efter oss. Vi som aldrig förstod vad som hände med våra liv i det förflutna måste lämna berättelsen vidare till generationer som kommer, och som vi aldrig kan föreställa oss ens i våra drömmar”.

Att inleda en recension med slutorden från en bok kanske inte tillhör kutym men det finns något där i slutet av berättelsen jag fastnar för. Hur livsöden och historier kan komma att formas beroende på vem som får eller tar sig rätten att berätta, att texterna kommer få vissa uttryck oavsett. För vi kan ej i all evinnerlig tid kontrollera orden vi lämnar efter oss och hur dessa förvaltas.

I “Ett rike av denna jord” får vi följa Salma och Tannus, två unga personer lämnade att ta hand om sina övriga syskon sedan deras föräldrar tragiskt har dött. Som läsare tas vi med till byar i främst norra Libanon, det är miljöer fyllda av vackra cederträn och djupa hemligheter. Personerna i boken brottas med allt från obesvarad kärlek till ond bråd död.

Romanen sträcker sig från 1920-talet fram till 1975, omvärlden beskrivs men många gånger mest i liknelse av en dekor, krig kommer och går, motsättningar och utmaningar mellan olika religiösa grupper nämns och beskrivs, fast främst står familjen och dess prövningar i centrum.

Ett rike av denna jord

Ett rike av denna jord Foto: Leopard förlag

Latent och mellan raderna infinner sig en spänning mellan syskonen som ibland blir explicit men alltför många gånger endast till subtila konflikter. Jag blir nyfiken på dessa relationer och vad det kan tänkas stå för och de bakomliggande faktorerna.

Men boken lämnar mig utan svar, det finns mer att förstå men det får jag ej tillgång till i texten. Kanske är det ett grepp författaren själv valt.

Hoda Barakat har dock skrivit en intressant och stilistisk historia. Klart läsvärd nu när sommaren är här och förhoppningsvis skänker oss alla lite mer ro att läsa.

Malin Österberg

böcker | 2018-07-18
Av: Malin Österberg