Det andra Kina

böcker | 2003-10-02

Ma Yans dagbok
Ma Yan & Pierre Haski
Översättning: Einar Heckscher
Wahlström & Widstrand

Den franske journalisten Pierre Haski är på resa i norra Kina när en främmande kvinna kommer fram till honom och överräcker ett par små bruna block innan hon raskt och utan ett ord försvinner därifrån. Blocken är fulla med ideogram tecknade i blyerts och visar sig vara den 13-åriga flickan Ma Yans dagbok. I den skriver hon av sig all sin ilska och besvikelse över att inte längre få gå i skolan – familjen har bara råd att betala för sönerna.

I Kina är skolan inte längre en statlig angelägenhet garanterad alla utan är numera förbehållen de som kan betala för den. Ma Yan bor med sin familj i byn Zhang Jia Shu i det autonoma området Ningxia i norra Kina, mot gränsen till Inre Mongoliet. Hennes familj är bönder och tillhör de fattigaste bland fattiga i denna eftersatta och ökenartade region.

För en familj som hennes innebär skolavgiften en mindre förmögenhet, och de måste dessutom själva betala för mat och skolmaterial. Ma Yans föräldrar får slita ofattbart hårt för att hålla dottern och de två sönerna i skolan, och Ma Yan själv är beredd att offra nästan allt. Hon till och med svälter sig i två veckor för att ha råd att köpa en ny penna.

Men en dag går det inte längre. Fem års torka har gjort situationen ohållbar, och Ma Yan får veta att föräldrarna inte längre har råd att betala för dem alla. Eftersom hon är flicka, blir det hon som måste sluta skolan och i stället hjälpa till med hushållssysslorna. Ma Yan blir helt förtvivlad, hon vill ju studera på universitet och göra sina föräldrar lyckliga! I dagboken får hon utlopp för sin ilska och frustration under de kommande månaderna.

Så en dag får Ma Yans mamma höra talas om en främling, Pierre Haski som är på besök i byn, och i ett desperat rop på hjälp överlämnar hon dotterns anteckningar. Haski fascineras av flickans öde och tillbaka i Frankrike låter han publicera delar av dagboken i dagstidningen Libération. Artikelserien väcker stor uppmärksamhet och läsarna beslutar sig för att samla in pengar till Ma Yan och andra i hennes situation, vilket gör att hon kan återuppta sin skolgång.

”Ma Yans dagbok” är ett unikt tidsdokument över en ung kinesisk flickas vardag, och med all säkerhet liknar hennes liv miljoner andra på den kinesiska landsbygden. Man kan bara spekulera i hur många det egentligen finns som också känner denna heta längtan efter att få studera och kanske undkomma fattigdomen. Det är också en berättelse om baksidan av ett Kina i full förvandling, ett Kina som föredrar att för omvärlden uppvisa bilden av sina ekonomiska framgångar och sina moderniserade städer som Beijing och Shanghai.

Karin Fjell

böcker | 2003-10-02