En sorglig historia om ursprungs- befolkningen i Bolivia
böcker | 2004-04-02 |
Ursprungsfolkens röster- en antologi om kultur och kamp i Anderna
Redaktörer: Anders Burman, Marian Bergroth och Carolina Hemlin
Svalorna Latinamerika
I oktober 2003, demonstrerade tiotusentals ayamara- och quechaindianer i Bolivias huvudstad La Paz. På banderollen stod det ”förtryckta men inte besegrade”. Med dessa ord börjar boken ”Ursprungsfolkens röster”. Indianerna i Bolivia har levt under förtryck sedan conquistadorernas intåg på den sydamerikanska kontinenten 1532. Inte förrän nu, nästan 470 år senare, börjar de få sina röster hörda. Under deras demonstration i La Paz förra året möttes de av stridsvagnar och batonger. Över 80 människor dog, enbart för att de gjorde sina röster hörda.
Boken är uppbyggd på olika artiklar som bland annat rör teman som världsbild, interkulturella möten, kvinnornas situation och diskriminering. De är skrivna av främst ayamaraindianer, som är en av den största gruppen indianer som lever i Bolivia. Texterna illustreras i vacka bilder på den andiska befolkningen, ordlistor på ayamaraspråk, teckningar och dikter.
Man får ta del av ayamaraindianernas seder och bruk och hur den andiska befolkningen lever i samspel med naturen. Deras existens och överlevnad beror på jorden, bergen och sjöarna. I urminnestider har de offrat gåvor till bergen; det sägs att deras förfäders andar lever i bergen. Samtidigt är ursprungsbefolkningen också de som hotas av globaliseringen. Den nya teknologin är någonting som den andiska befolkningen inte kan ta del av. Den slår hårdast mot dem som inte är utbildade och som befinner sig långt ifrån internetuppkoppling.
Landet har därför två identiteter, en västerländsk del och en förtryckt del. Regeringen i Bolivia hävdar att deras regering representerar alla. Så är inte fallet.
Ursprungsfolkens röster är en upprörande och engagerande bok. Boken har ett berättande språk, samtidigt som det finns fakta om Bolivia och den grymma behandlingen som indianerna fått utstå. Tankarna är många efter att man läst igen den knappt 100-sidiga boken. Efter att man tagit del av indianernas traditioner förstår man hur svårt det måste vara när dessa människor ska stöpas i en västerländsk modell. Är verkligen den västerländska modellen universell?
Ursprungsfolkens röster är utgiven av organisationen Svalorna som bedriver volontärarbete i Bolivia, främst mot de mest utsatta grupperna som barn, ungdomar, kvinnor och ursprungsfolk.
Petra Kullander
böcker | 2004-04-02 |