Mannen med en miljon negativ

böcker | 2005-01-12

Jean Dieuzaide
Pour la liberté de la presse
Reporters sans frontières

Den världsomspännande organisationen Reportrar utan gränser ger en gång i halvåret ut en fotobok till stöd för pressfriheten och den senaste utgåvan tillägnas den franske fotografen Jean Dieuzaide som gick bort 2003. Dieuziade var en mycket produktiv och mångsidig man och han lär ha efterlämnat inte mindre än en miljon negativ.

Dieuzaide tillhör samma franska fotografiska ”guldgeneration” som bland annat Doisneau, Boubat och Cartier-Bresson (som tidigare porträtterats i Reportrar utan gränsers fotobok), men för allmänheten är han nog den minst kända av dem. Kanske en smula förvånande med tanke på att han även hade ett stort engagemang inte bara för sina egna verk. Under 70-talets början var han en av förkämparna för att fotografin skulle erkännas som en konstart i Frankrike och han grundade även landets första fotogalleri samt var en av upphovsmännen till den internationella fotofestivalen i Arles.

Den dåvarande hobbyfotografen Jean Dieuzaide fick sitt genombrott 1944 då han dokumenterade befrielsen av Toulouse och nästan över en natt blev han känd som mannen som gav Général de Gaulle ett ansikte. Den blivande statschefens röst var onekligen välkänd i det ockuperade Frankrike, men innan Dieuzaide tog det officiella porträttet visste knappt någon hur han såg ut.

Jean Dieuzaide ägnade sig åt de flesta former av fotografi, men det är nog främst för sina reportagebilder som han lär bli ihågkommen. Liksom många av sina samtida begav han sig ut i Europas oroliga hörn och han fick framför allt mycket uppmärksamhet för sina reportage från Francos Spanien och Salazars Portugal. Flera av dessa bilder finns också med i denna bok.

Dieuzaide föredrog att fotografera i svartvitt och den franska dagstidningen Libération har kallat honom för det ”svartvita fotografiets kantor”. Det epitetet sammanfattar väl hans bilder som ofta har något overkligt, sakralt och nästan suggestivt över sig, även när motiven är synnerligen profana. Orsaken står knappast att finna i bildernas komposition - de är tämligen klassiskt komponerade. Snarare handlar det om det allestädes närvarande ljuset. Ljuset som var Dieuzaides ledord och som han behärskade som få andra.

Fotoboken med Jean Dieuzaide kan beställas via [email protected] och kostar 75kr + porto.

Karin Fjell

böcker | 2005-01-12