Presidenten tvingas backa – protester mot ny brottsbalk i Indonesien
Förslaget om en ny brottsbalk i Indonesien ledde till de största protesterna i landet sedan 1998. Studenter protesterade mot att bland annat sex utanför äktenskapet skulle bli ett brott och att aborträttigheterna skulle inskränkas.
Reportage | 2019-10-07 Av: Ulf B Andersson Även publicerad i AmnestyPress #3/2019 |
Joko ”Jokowi” Widodo var tidigare en populär guvernör i huvudstaden Jakarta. Han har sedan vunnit presidentvalen 2014 och 2019. Foto: Wikimedia
President Joko ”Jokowi” Widodos första period som president avslutades med de största protesterna Indonesien har upplevt sedan 1998, då diktatorn Suharto tvingades avgå efter att ha suttit vid makten sedan 1965. Militären tog då makten och i en klappjakt på påstådda medlemmar i kommunistpartiet PKI och dess frontorganisationer mördades mellan en halv miljon och en miljon människor.
I september var det studenter som i landsomfattande demonstrationer protesterade mot föreslagna förändringar i landets brottsbalk.
Amnesty i Indonesien protesterade mot massivt övervåld från polisen mot studentprotesterna. Amnesty medger att vissa av de protesterande vandaliserade och förstörde privat och offentlig egendom och kastade sten mot poliser. Amnesty observerade protesterna i huvudstaden Jakarta och Usman Hamid, Amnestys chef i Indonesien, konstaterade att övervåld hade använts. Minst 242 demonstranter hade skadats, liksom tre journalister.
– Detta måste utredas, liksom uppgifter om tortyr mot gripna, sade han.
Protesterna tvingade Joko Widodo att backa och begära att parlamentet ska skjuta upp behandlingen av lagförslaget. Den 20 oktober ska han sväras in som president för en andra period efter valsegern i våras.
– Jokowis uppskov efter protesterna betyder dock mycket lite om han inte kan förmå sin styrande koalition att säga nej till lagförslaget, sade Andreas Harsono, Indonesienutredare på Human Rights Watch. Annars riskerar presidentens vision om ett moderniserat och öppet land gå förlorad.
Runt om i Indonesien har studenter protesterat mot förslaget om en ny brottsbalk. Här är en student i staden Medan på Sumatra. Foto: Dedi Sinuhaji/EPA/TT
Indonesien är världens folkrikaste muslimska land och konservativa krafter har länge arbetat för nya lagar som ska begränsa människors friheter. I två decennier har en översyn pågått av Indonesiens brottsbalk, som härstammar från tiden före 1949 då Indonesien var en nederländsk koloni.
I september skulle en ny brottsbalk läggas fram för beslut i parlamentet vilket ledde till protesterna.
Förslaget välkomnades av konservativa grupper.
– Staten måste skydda medborgarna från beteende som strider mot Guds föreskrifter, sade Nasir Djamil från det islamistiska partiet PKS, Partiet för rättvisa och välmående, till Reuters.
I fortsättningen ska det bli straffbart med sex utanför äktenskap. Det skulle för första gången i landets historia göra samkönat sex till ett brott och ett heteropar som bor tillsammans utan att vara gifta kan dömas till sex månaders fängelse.
Aborträtten ska begränsas och kvinnor riskerar fyra års fängelse. Information om preventivmedel ska inskränkas. Hädelselagen föreslås skärpas och ”svart magi” ska bli brottsligt. Spridande av marxism-leninism ska enligt förslaget ge fyra års fängelse och den som ansluter sig till en marxist-leninistisk organisation hotas av tio års fängelse.
Det ska också bli straffbart att förolämpa presidenten eller vicepresidenten. Och myndigheten som bekämpar korruption ska få minskade befogenheter.
Provinsen Aceh har efter fredsavtalet 2005 möjligheter att stifta egna sharialagar vilket gör att andra lagar tillämpas där, bland annat spöstraff för utomäktenskapligt sex.
Ulf B Andersson
Fotnot: En kortare version publiceras i Amnesty Press nummer 3/2019
Läs också
Indonesia: Draft Criminal Code Disastrous for Rights (Human Rights Watch 18 september 2019)
Hon vägrar ge upp – trots hårdare klimat i Indonesien mot hbtqi-personer (Amnesty Press 9 mars 2017)
Reportage | 2019-10-07 Av: Ulf B Andersson Även publicerad i AmnestyPress #3/2019 |