»Polen fick 100 miljoner av CIA«

Nu kommer nya uppgifter om CIA:s hemliga fängelser i Polen och Litauen. Hit förde USA misstänkta terrorister under kriget mot terrorismen och fångarna uppger att de utsattes för tortyr.

Reportage | 2014-03-06
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #1/2014
Amnesty håller presskonferens i Warszawa 12 juni 2013 för att presentera rapporten "Unlock the Truth".

Amnesty håller presskonferens i Warszawa 12 juni 2013 för att presentera rapporten "Unlock the Truth". Foto: Grzegorz Żukowski

”Ett genombrott för rättvisa”. Det sade Amnesty International den 29 januari sedan en domstol i Litauens huvudstad Vilnius slagit fast att Mustafa al-Hawsawi, saudiarabisk medborgare, har rätt till en undersökning om uppgifterna att han utsattes för tortyr i ett hemligt CIA-fängelse i byn Antaviliai någon gång mellan september 2004 och september 2006. Domstolen ansåg att den litauiske riksåklagarens vägran att genomföra en undersökning var utan grund.

– Den litauiska domstolen har satt ett exempel för hela Europa och USA genom att värna rättssäkerheten och erkänna att offer för tortyr och påtvingade försvinnanden från CIA och europeiska agenter har en absolut rätt till undersökningar av sina fall, sade Julia Hall, Amnestys expert på kontraterrorism och mänskliga rättigheter.

Mustafa al-Hawsawi överlämnades år 2003 av Pakistan till USA. Han befinner sig nu i fångenskap på Guantánamo på Kuba där han anklagas för att ha finansierat terrorattackerna mot USA den 11 september 2001.

Det är dock inte bara Litauen som anklagas för att ha hyst hemliga CIA-fängelser i Europa, även Polen och Rumänien har utpekats. I december framträdde advokater för Abd al-Rahim al-Nashiri, saudisk medborgare, och palestiniern Abu Zubaida, i Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg och hävdade att deras klienter torterades av CIA i Polen. De bägge männen sitter nu i USA:s fångläger på Guantánamobasen på Kuba.

Den 23 januari avslöjade Washington Post nya detaljer om fängelset i Polen. Tidningen hävdar att CIA i början av år 2003 överlämnade 15 miljoner dollar (cirka 100 miljoner kronor) i kontanter till Andrzej Derlatka, biträdande chef för polska underrättelsetjänsten, Agencja Wywiadu. Det var betalningen för att CIA hade fått tillgång till ett hus i Stare Kiejkuty vid de Masuriska sjöarna i nordöstra Polen. I närheten fanns en flygplats som CIA kunde använda för sina transporter av terroristmisstänkta fångar. Khalid Sheik Mohammed, som tillfångatogs i Pakistan och fördes till Polen, utsattes för skendränkning 183 gånger. I september 2003 stängdes CIA-fängelset i Polen och därefter användes enligt Washington Post hemliga fängelser i Litauen, Rumänien och Marocko.

I Polen förklarade åklagare, som utreder frågan om det hemliga fängelset, att de nya uppgifterna i Washington Post skulle tas med i utredningen. Den polske senatorn Józef Pinior kritiserade agerandet 2002-2003 och sade att ”Polen sålde ut de mänskliga rättigheterna för en struntsumma”.

Under december frigavs flera fångar från Guantánamo, däribland de sista tre uigurerna från Kina som på nyårsaftonen flögs till Slovakien. Ursprungligen fanns 22 uigurer i fånglägret, alla sedan många år tillbaka friskrivna från terroristmisstankar. 155 fångar finns kvar i fånglägret.

Ulf B Andersson

Reportage | 2014-03-06
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #1/2014