Svensk statssekreterare i norra Uganda: »Jag har aldrig hört talas om något liknande«
Reportage | 2004-03-05 Även publicerad i AmnestyPress #1/2004 |
Amnesty Press rapporterade i förra numret från norra Uganda där barnen blivit krigets offer. Hundratusentals civila har dött och minderåriga kidnappas och används som barnsoldater eller sexslavar.
Annika Söder, statssekreterare på UD, var skakad när Amnesty Press talade med henne den 19 februari, samma dag som hon kommit hem från en resa till Uganda, där hon också besökte norra delen av landet:
– Det handlar om lidande för en hel generation.
Det är främst gerillan, Herrens motståndsarmé, LRA, som anklagas för att kidnappa barn och använda dem som soldater.
– Det LRA gör är fullkomligt ofattbart, sade Annika Söder.
Inbördeskriget i Uganda har pågått i 18 år och konflikten förvärrades ytterligare under 2003. Ironiskt nog har också den regeringsarmén beskyllts för att använda barnsoldater i kampen mot LRA.
– Den terror som LRA står för får inte skymma militärens övergrepp men det stora i sammanhanget är LRA-gerillans övergrepp, sade Annika Söder.
Hon berättar att hon tagit upp militärens kränkningar med Ugandas säkerhetsminister som var medveten om att de har begått övergrepp. Enligt henne hade en del av förövarna också straffats.
På frågan om det finns någonting som Sverige kan göra för Uganda svarar Annika Söder att vi ger mycket humanitärt stöd via FN. Hon säger också att hon själv hade två biståndsarbetare med sig på sin resa. Tillsammans ska de göra en ny bedömning av situationen i Uganda. Enligt Annika Söder kan Sverige bidra både genom att stödja regeringen och bistå civila organisationer. I dag finns det omkring 1,4 miljoner internflyktingar i landet. Ugandas regering försöker utarbeta ett program för att människor som har flytt ska kunna återvända hem till lugnare delar av landet.
Övergreppen i norra Uganda kan bli de första brotten mot mänskliga rättigheter som den nyinrättade Internationella brottmålsdomstolen (ICC) tar upp. Domstolens åklagare Luis Moreno Ocampo tillkännagav nyheten tillsammans med Ugandas president Yoweri Museveni på en presskonferens den 29 januari.
Vad som stod i regeringens anmälan till domstolen är ännu inte offentligt men det verkar som om Uganda försökt att mörka övergreppen som begåtts av den regeringstrogna militären. Amnesty välkomnar ICC:s initiativ men poängterar att det är viktigt att domstolen undersöker brotten oavsett vilken part som begått dem.
Text: Emma Welander
Reportage | 2004-03-05 Även publicerad i AmnestyPress #1/2004 |