Ett brev kan betyda mycket!

I ledaren i Amnesty Press berättas bland annat om Eskinder Nega, etiopisk journalist som är dömd till 18 års fängelse. Han är ett av fallen i Amnesty Internationals Letter Writing Marathon (som i Sverige kallas "Skriv för frihet") som genomförs i slutet av året.

ledare | 2013-10-25
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2013

– Eskinder Nega känner till att detta möte hålls i Stockholm idag.
Journalisten Mesfin Negash påminde i ABF-huset den 14 september om att inte ens fängelsemurar kan stoppa information. Mesfin Negash flydde från Etiopien då han anklagades för terrorbrott och lever nu i exil i Sverige. Han var en av deltagarna vid det seminarium som Amnestys grupp 141 tagit initiativ till och som lockade cirka 250 besökare.

De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson, som satt drygt ett år i etiopiskt fängelse, påminde om hur viktigt det är att fortsätta arbetet för att deras etiopiska kollegor ska friges. Eskinder Nega är dömd till 18 års fängelse för högförräderi och terroristrelaterade brott. Det är åttonde gången han grips och åtalas för sitt journalistiska arbete och sin politiska aktivism. Hans hustru Serkalem Fasil födde parets son i fängelse år 2005 när hon själv var fängslad.

Etiopien är ett av Afrikas viktigare länder, befolkningen på snart 100 miljoner invånare är den tredje största i Afrika och landet har beskrivits som en ekonomisk framgångssaga. Svenska företag som H&M och Lundingruppen är några av dem som intresserar sig för etiopiska råvaror och arbetskraft. Etiopien är en viktig allierad till USA i ”kriget mot terrorism” och i Arba Minch i södra Etiopien finns en av USA:s baser för drönare, obemannade plan, som används mot mål i Somalia och Jemen. I augusti 2012 avled premiärminister Meles Zenawi efter att sedan 1980-talet ha lett TPLF, Tigrayfolkets befrielsefront, ursprungligen kommunister som såg Enver Hoxhas Albanien som sitt föredöme, till en militär seger 1991 mot den Sovjetstödda regim under Mengistu som hade styrt sedan mitten av 1970-talet.

Eskinder Nega är ett av fallen i kampanjen Letter Writing Marathon, som i Sverige kallas ”Skriv för frihet” och som startar i november. Ett annat fall är Yorm Bopha, den kambodjanska aktivisten, som porträtterades i förra numret av Amnesty Press. Metoden är enkel; en individ som skriver för andra individer. Ibland kan breven nå snabbt resultat.

Den 26 december 2011 meddelades att ungdomsaktivisten Jabbar Savalan, ett av fallen år 2011, hade frigivits i Azerbajdzjan.
Brev skickas dock inte bara till myndigheter utan också till fångar. Ales Bialiatski, nyligen belönad med Europarådets Vaclav Havel-pris, är Vitrysslands främste människorättsförsvarare och avtjänar sedan år 2011 ett fängelsestraff på 4,5 år. Ales Bialiatski var ett av fallen år 2012 och beskrev hur han fick ”en störtflod” av brev och vykort till fängelset och hur han med alla sina sinnen” kände vågorna av stöd och sympati” som gjorde nyåret i fängelset till en obeskrivlig upplevelse.
Att Ales Bialiatski fortfarande sitter kvar i fängelse är en skam för Europas sista diktatur och en påminnelse om att arbetet för samvetsfångar ofta måste vara långsiktigt och berett på motgångar. Även när det gäller Etiopien och Eskinder Nega finns anledning att utrusta sig med tålamod då inga tecken från Addis Abeba tyder på någon liberalisering i landet, snarare tvärtom.

Ulf B Andersson

ledare | 2013-10-25
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2013