Filippinerna: Aktivister ”försvunna”

Fatta Pennan | 2023-06-05
Även publicerad i AmnestyPress #2/2023

Sedan den 28 april är Dexter Capuyan and Gene Roz Jamil “Bazoo” de Jesus försvunna i Cordillera-regionen i norra Filippinerna. Familjerna har fått tillförlitlig information om att de bortförts av statliga säkerhetsstyrkor. De är båda aktiva i försvaret av urfolks rättigheter i området.
Dexter Capuyan har tidigare pekats ut av myndigheterna som påstådd ledare inom den kommunistiska NPA-gerillan. Så kallad rödsmetning, där människorättsförsvarare och aktivister kopplas till väpnade grupper, har använts av myndigheterna under årtionden.

Skriv till

Senior Undersecretary Carlito Galvez Jr.
OIC, Department of National Defense
E-post: [email protected]

Dear Secretary Galvez
I am writing to express grave concern over the disappearance of Indigenous Peoples’ rights defenders Dexter Capuyan and Gene Roz Jamil “Bazoo” de Jesus. They were last seen in Taytay town, Rizal province, on 28 April. Their families have tried searching for them by visiting military and police facilities, but majority of these facilities have denied them assistance.

I call on you to:
* Clarify the fate and whereabouts of Capuyan and de Jesus; ensure a prompt, thorough, independent, impartial, transparent and effective investigation into their disappearance.

Yours sincerely,

Sammanfattning av brevet på svenska

Jag skriver för att uttrycka min starka oro över att Dexter Capuyan och Gene Roz Jamil “Bazoo” de Jesus, försvarare av urfolksrättigheter, har försvunnit. De sågs senast den 28 april i staden Taytay i provinsen Rizal. Deras anhöriga har försökt hitta dem genom att besöka förläggningar för polis och militär men vid majoriteten av besöken har de nekats att få några svar.

Jag ber er att klargöra vad som hänt Capuyan och de Jesus och var de befinner sig samt att genomföra en skyndsam, oberoende, opartisk, transparent och effektiv undersökning av deras försvinnande.
Högaktningsfullt,

UA: 50/23

Fatta Pennan | 2023-06-05
Även publicerad i AmnestyPress #2/2023