Medlemsrekord i Svenska Amnesty
När nyårsklockorna klämtade för år 2010, slogs ett Amnesty-rekord värt att skåla för. Organisationen rapporterar nämligen om ett nytt svenskt medlemsrekord; 80 720 personer är i dag medlem i den svenska sektionen. Nu det seglivade rekordet från 1995 slaget. Med god marginal.
reportage | 2010-03-10 Av: Malin Eriksson Även publicerad i AmnestyPress #1/2010 |
Amnesty sår nytt medlemsrekord i Sverige. På bilden syns Amnestys sektion i Prideparaden i Stockholm sommaren 2009. Foto: Anna Wehlin
Vid årsskiftet 2010 visade Amnestys officiella siffror att organisationen nu har 80 720 medlemmar i Sverige. Detta är första gången sedan 1995 som medlemsantalet varit såhär högt. Vid det förra medlemsrekordet räknade organisationen till 75 797 medlemmar, en siffra som årets rekord lyckades slå med hela 4 923 medlemmar. Bakom all positiv statistik ligger hårt arbete, erfarna medlemsvärvare och ett starkt varumärke.
Erik Hall är projektledare för Amnestys medlemsvärvare som finns ute på gator och torg runt om i landet. Face-to-face, som arbetsgrupperna kallas, värvade en stor del av de medlemmar som gick med i organisationen under 2009. Han tror att årets rekord dels beror på fler och mer motiverade värvare, men han är övertygad om att också hur man rekryterar medlemmar spelar stor roll.
– Motiverade och lyhörda rekryterare leder till färre avhopp, vi vävar bara dom som verkligen uttrycker att de är intresserade, konstaterar han.
Amnestys svenska generalsekreterare Lise Bergh tycker att det är mycket positivt att fler och fler tar ställning för mänskliga rättigheter och Amnestys arbete.
– Fler medlemmar betyder mer resurser till Amnestys arbete med att främja mänskliga rättigheter världen över. Trots en ekonomiskt kris lyckas vi slå vårt medlemsrekord, det är glädjande att så många känner att de vill stödja oss även i kristider.
Lise Bergh konstaterar att framgången kan bero på många saker. Dels det idoga arbetet som Amnestys medlemmar utför i hela landet, men också på alla kompetenta medlemsrekryterare som i solsken som regn värvar nya medlemmar till organisationen.
Svenska Amnestys mål är att ha 100 000 medlemmar år 2016, en siffra som inte känns alltför långt borta med tanke på att organisationen bara under 2009 fick cirka 13 000 nya medlemmar.
Malin Eriksson
Vilken Amnestyfråga ligger dig varmast om hjärtat?
Jurate Rimkute Foto: Privat
Jurate Rimkute från Malmö har varit med i Amnesty sedan 2004.
– Definitivt kvinnors rättigheter även om jag just nu är landsamordnare för Ryssland. Kvinnor och barn är de som oftast drabbas hårdast framför allt i krig och de kränkningar som följer krig, därför tycker jag att det är en väldigt viktig fråga att belysa och kämpa för.
CB Nordenfelt Foto: Malin Eriksson
CB Nordenfelt från Stockholm har varit med i Amnesty i över tio år.
– Jag tycker att de frågor som just nu drivs i kampanjen Fattigdom - en rättighetsfråga, alltså ESK-rättigheterna, är mycket viktiga. Men även arbetet för jämställdhet mellan kvinnor och män intresserar mig.
Johan Karlberg Foto: Privat
Johan Karlberg från Göteborg har varit medlem i Amnesty i två och ett halvt år.
– Jämställdhets- och normarbete. Jag blev rekryterad till Sneställt (som arbetar med genus och normer i skolan), jag ska bli lärare och gillar att träffa folk. Så det passar mig.
FAKTA: Rekordåren 1995 och 2010
Medlemmar årsskiftet 2010: 80 720
Procent av befolkningen: 0,86
Medlemmar årsskiftet 1995: 75 797
Procent av befolkningen: 0,86
För att komma upp i en procent av Sveriges befolkning behövs just nu 12 680 nya medlemmar! Amnesty International har totalt 2,2 miljoner medlemmar och givare i hela världen.
reportage | 2010-03-10 Av: Malin Eriksson Även publicerad i AmnestyPress #1/2010 |