Ökande antal attacker på medier i Moçambique
Nyligen utsattes en redaktion som avslöjat statlig korruption för en anlagd brand i Moçambique i huvudstaden Maputo. Bedömare menar att händelsen ingår i ett oroande mönster där allt fler attacker utförs mot landets medier.
reportage | 2020-09-16 Av: Samira Sadeque |
Veckotidningen Canal de Moçambique fortsätter komma ut trots brandattentatet. Foto: Canal de Moçambique
Den 23 augusti utfördes ett brandattentat mot nyhetsmagasinet Canal de Moçambiques redaktion, utförd av okända gärningspersoner. Vid branden förstördes möbler och utrustning, men också dokumentation som förvarades på redaktionen.
Angela Quintal, chef för Afrika-avdelningen inom Kommittén till skydd för journalister, CPJ, säger att även om inga lika allvarliga händelser som brandattentatet förekommit tidigare, så har det på senare tid blivit allt vanligare att journalister grips eller blir föremål för ogrundade anklagelser i Moçambique.
Som exempel lyfter Angela Quintal fram det godtyckliga gripandet av radiojournalisten Amade Abubacar och den undersökande reportern Estacio Valoi, samt gripandet av Amnesty Internationals utredare David Matsinhe och dennes chaufför som hölls gripna i två dagars tid innan de släpptes utan att anklagas för något.
Hon säger att Canal de Moçambiques chefredaktör Matias Guente dessutom drabbats av återkommande trakasserier.
Men det finns även många fler exempel. Samma dag som mordbranden inträffade greps journalisten Armando Nenane med hänvisning till att han brutit mot de restriktioner som upprättats för att hejda coronapandemin, säger Angela Quintal till IPS. Detta efter att reportern gjort en uppföljning kring den korruption som tidigare avslöjats av Canal de Moçambique.
Redaktionslokalerna på Canal de Moçambique efter mordbranden. Foto: Canal de Moçambique
David Matsinhe vid Amnesty säger till IPS att journalister i allt högre grad har utsatts för trakasserier, hot och gripanden under den pågående pandemin, ofta under förevändningen att de brutit mot de covid-19-restriktioner som införts.
– Polisen utnyttjar de regler som införts för att utöva utpressning. Vissa reportrar har avslöjat dessa metoder, varpå polisen svarat med repressalier mot dessa journalister, säger David Matsinhe.
Han betonar att den minskande pressfriheten innebär en attack mot de mänskliga rättigheterna.
– Människors rätt till information är beroende av journalisternas möjligheter att utföra sitt arbete, vilket i sin tur kräver att myndigheterna respekterar pressfriheten.
Canal de Moçambiques medarbetare har fortsatt sitt arbete även efter brandattentatet. Och även om utvecklingen är oroande, menar Angela Quintal att det visar att redaktionen inte kommer att låta sig skrämmas. Tidningens medarbetare har fortsatt från en annan lokal och har i en ledarartikel meddelat att de inte kommer att upphöra med sin granskande journalistik.
– En sådan attack kan naturligtvis ha en avkylande effekt på medierna och leda till en viss självcensur bland journalister. Men det har varit glädjande att se hur Canal de Moçambique har fortsatt sina dagliga publiceringar på nätet, säger Angela Quintal.
President Filipe Nyusi. Foto: Adrien Barbier/Wikimedia
Hon menar att landets makthavare bör genomföra konkreta åtgärder för att stärka pressfriheten.
– Regeringen måste sluta med att betrakta pressen som statens fiende och börja utreda de överträdelser som görs mot journalister, samt se till att de skyldiga ställs till svars.
Samira Sadeque
IPS/New York
Läs också
Mozambican authorities must stop the attack on media freedom (Mail&Guardian 8 september 2020)
Mozambique: Unprecedented arson attack on Canal media must be promptly investigated (Amnesty International 31 augusti 2020)
Arsonists torch office of independent newspaper Canal de Moçambique in Mozambique (Committe to Protect Journalists 24 augusti 2020)
Islamist militants unmask as crisis mounts in Mozambique’s Cabo Delgado (The New Humanitarian 28 maj 2020)
Re:Open Letter of concern on Declining Human Rights Situation in the Northern Province of Cabo Delgado, Mozambique (brev från en rad organisationer, däribland Amnesty och CPJ 27 april 2020)
Radio journalist Ibraimo Abú Mbaruco missing in Mozambique (Committee to Protect Journalists 17 april 2020)
Mozambique: Journalist feared ‘disappeared’ (Amnesty International 17 april 2020)
reportage | 2020-09-16 Av: Samira Sadeque |