Polens president Andrzej Duda satsar på hatretorik mot hbtq-personer för att vinna valet
Söndag den 28 juni är det presidentval i Polen. Den sittande presidenten, Andrzej Duda, försöker fiska röster genom hatretorik mot hbtq-personer. Polen har rankats som det värsta EU-landet för hbtq-personer att leva i. Många fruktar hårdare tider efter valet om Andrzej Duda vinner.
reportage | 2020-06-26 Av: Bengt Sigvardsson |
18-årige Dawid Socha är gay och bor i Pulawy som är en ”hbtq-fri zon. Foto: Margarita Zakaryan
I staden Pulawy, i östra Polen, skvallrar valaffischer om att det är presidentval den 28 juni. På en del posters ses den nuvarande presidenten Andrzej Dudas ansikte. Andra affischer bär foton på hans huvudkonkurrent Rafal Trzaskowski.
På ett café i Pulawy sitter 18-årige Dawid Socha. Han fruktar att Andrzej Duda, som stöds av det national- och socialkonservativa regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), ska bli omvald till president i ytterligare fem år.
– Duda har sagt att han aldrig kommer att tillåta homosexuella par att gifta sig eller adoptera barn. Vem vet vad han planerar härnäst om han blir omvald, säger Dawid Socha.
Dawid Socha är gay och på senare tid har hatretorik mot hbtq-personer använts flitigt av konservativa polska politiker för att fiska röster. Under ett av presidentens valkampanjtal i staden Brzeg hävdade han den 13 juni att den så kallade ”hbtq-ideologin” är farligare än kommunismen.
– Det gör ont att höra. Att framställas som någon som inte hör hemma här trots att jag är född här, bor här, pluggar här och vill stanna här, säger Dawid Socha.
Pulawy, i östra Polen, är en av cirka 100 polska kommuner som har utropat sig som ”hbtq-fria zoner” eller antagit andra homofoba resolutioner. Foto: Bengt Sigvardsson
Många polacker associerar kommunism med kommuniststyret i Polen från 1945 till 1989. I sitt tal sade presidenten att hans föräldrars generation inte hade kämpat mot kommunistideologin i 40 år bara för att lämna plats åt en ännu destruktivare ideologi.
Benämningen ”hbtq-ideologi” används för att smutskasta allt ifrån hbtq-rätt till liberal sexualundervisning i skolor. Samtidigt har den demokratiska utvecklingen, som presidentens föräldrageneration kämpade för, kommit på villospår sedan PiS kom till makten 2015. Flera tidigare oberoende instanser, till exempel rättsväsendet, kontrolleras nu i praktiken av PiS.
I början av maj konstaterade tankesmedjan Freedom House att Polen är på väg att lämna demokratin.
Samma månad rankades Polen som det värsta EU-landet för hbtq-personer att leva i av hbtq-organisationen ILGA. Kring 100 kommuner, eller en tredjedel av Polen, har utropat sig som ”hbtq-fria zoner” eller antagit andra homofoba resolutioner. I maj 2019 förklarades Pulawy som ”hbtq-fri zon”.
– Jag blev chockad och arg över att stadsledningen utropade min stad till något så primitivt och ondsint. Det öppnade för diskriminering och attacker mot hbtq-personer, säger Dawid Socha.
Mittenliberalen och ”hbtq-vännen” Rafal Trzaskowski är Andrzej Dudas största konkurrent om presidentposten. Foto: Bengt Sigvardsson
President Dudas huvudkonkurrent i valet, Warszawas borgmästare Rafal Trzaskowski från liberala mittpartiet Medborgarplattformen, anses värna om hbtq-personers rättigheter. De ”hbtq-fria zonerna” är i själva verket ett svar på att Trzaskowski skrev under en deklaration om hbtq-rättigheter i februari 2019.
Deklarationen, som följer världshälsoorganisationen WHO:s riktlinjer, handlar bland annat om tolerans för hbtq-personer i Warszawas skolor. Konservativa politiker anklagade deklarationen för att sexualisera barn och för att attackera den traditionella polska familjen. Även företrädare för den katolska kyrkan fördömde den. Efter det har den ena konservativa kommunledningen efter den andra antagit resolutioner om ”hbtq-fria zoner”.
– Resolutionen är ett hot mot den jag är. Jag kan råka illa ut om jag går hand i hand med en pojkvän på gatan. Den innebär att en del tror att det är okej att förolämpa och attackera hbtq-personer, säger Dawid Socha.
Han har aldrig tidigare haft tankar på att lämna Polen.
– Nu funderar jag på att flytta till Nederländerna eller Sverige där toleransen är större. Samtidigt vill jag stanna i Polen. Det är mitt hem. Jag bör stanna här och kämpa mot homofobi, säger han.
Magda Swider är ansvarig för påverkansarbete på Polens största hbtq-organisation Kampania Przeciw Homofobii, KPH. Här visar hon ett foto på Jacek Szawjola, en homosexuell deltagare i reality-serien Googlebox, efter att han misshandlades utanför sitt hem i slutet av juni. Foto: Margarita Zakaryan
I huvudstaden Warszawa träffar vi Magda Swider som är ansvarig för påverkansarbete på Polens största hbtq-organisation Kampania Przeciw Homofobii, KPH. Hon berättar att många hbtq-personer har lämnat Polen. Andra planerar att göra det. KPH grundades 2011 för att främja juridisk och social jämlikhet för människor som inte är heteronormativa.
– Det är svårt att ändra människors hjärtan och sinnen, men vi lyckades göra polackerna mer toleranta, säger hon.
Nu går utvecklingen i motsatt riktning. Tidigare lade KPH mycket krut på att lobba för fler rättigheter, till exempel att samkönade par ska få rätt att gifta sig eller ingå partnerskap. Nu kämpar man för att få behålla de rättigheter man har.
– Allt har blivit värre sedan 2019. Nu riskerar människor att attackeras på gatan enbart för att de bär något med regnbågens färger, suckar hon.
Tidigare utmålade PiS utomeuropeiska flyktingar som hot mot Polen, men vid lokalregeringsvalen 2018 började man använda homofobi som röstbete.
– Under 2019 användes homofobi som politisk strategi i både valet till Europaparlamentet och i det polska parlamentsvalet. Och nu används det även i presidentvalet, säger Magda Swider.
Enligt henne så handlar det om mer än röstfiske.
– Det handlar även om ideologi. Många i regeringen har kopplingar till Agenda Europa, hävdar hon.
Den katolska kyrkan är mäktig i Polen. När präster och biskopar uttalar sig homofobiskt har det en stor inverkan på troende människor. Foto: Bengt Sigvardsson
Agenda Europa är ett konservativt kristet nätverk vars mål bland annat är att ändra lagar som tillåter skilsmässa, preventivmedel och abort samt inskränka rättigheter för hbtq-personer. Den katolska kyrkan är oerhört mäktig i Polen. Många biskopar och präster sprider homofoba budskap i medier och kyrkor.
– I framförallt byar och småstäder ses prästerna ofta som större än presidenten. När prästerna säger något tror de flesta i församlingen på det, säger Magda Swider.
Hatretoriken får direkta konsekvenser.
– Varje gång en ledare uttalar sig homofobiskt följs det av nya övergrepp mot hbtq-personer, säger Magda Swider.
Kort efter presidentens attack mot ”hbtq-ideologin” blev till exempel Jacek Szawjola, en känd homosexuell deltagare i reality-serien Googlebox, misshandlad utanför sitt hem i Warszawa.
– Hbtq-personer anmäler nästan aldrig övergrepp. Det känns meningslöst. Antingen gör polisen ingenting eller så förolämpar de offren. Om fallet går vidare tar det årtal innan det avgörs i domstol, säger Magda Swider.
Människor demonstrerar mot homofobi och intolerans utanför presidentpalatset i Warszawa. Foto: Bengt Sigvardsson
Hbtq-personer inkluderas inte i hatbrottslagstiftningen. Därmed är det svårt att få tillförlitlig statisk om övergrepp på grund av sexuell läggning eller könsidentitet.
– Enligt våra undersökningar har 70 – 80 procent av hbtq-personerna i Polen utsatts för hatbrott. Mindre än fyra procent av dem har polisanmält det, säger Magda Swider.
Som grädde på moset har konservativa och högerkristna frivilligorganisationer kampanjer mot ”hbtq-ideologin”. Magda Swider exemplifierar med en NGO som åker runt i bilar och sprider sitt budskap från högtalare. Folk matas med förvrängd information om att sexualundervisning i skolor sexualiserar barn och att ”hbtq-ideologin” uppmuntrar till pedofili. Samma inställning härskar bland kommunledningen i de ”hbtq-fria zonerna.
– Förutom de 70 ”hbtq-fria” kommunerna finns det ytterligare cirka 30 kommuner som har antagit kommunstadgan om familjens rättigheter, säger Magda Swider.
Familjerättsstadgan hänvisar inte uttryckligen till hbtq-personer, men uppmanar kommuner att försvara den traditionella familjen, det vill säga heterosexuella föräldrar och deras barn i all sin politik. Det inkluderar skolverksamhet och fördelning av offentliga medel.
– Stadgan skrämmer lokala regeringar från att till exempel sponsra hbtq-organisationer eller tillåta lärare att prata om hbtq-rätt i skolan, säger Magda Swider.
För tolerans utanför presidentpalatset i Warszawa. Foto: Bengt Sigvardsson
Tidigare i år publicerade polska hbtq-aktivister ”Atlas of Hate” på nätet. Den pekar ut de ”hbtq-fria” kommunerna och de som har antagit familjestadgan. Aktivisterna har nu stämts av flera kommuner och den konservativa rättsgruppen Ordo Iuris som menar att stadgan är i linje med att den polska konstitutionen skyddar den traditionella familjen.
– Det är intressant att de aldrig pratar om mänskliga rättigheter, endast om familjens rättigheter, säger Magda Swider.
Även religionsfrihet och yttrandefrihet åberopas för att legitimera homofobi. Våren 2019 sparkades en anställd på IKEA i staden Krakow för att ha gjort homofobiska kommentarer på företagets intranät. Han publicerade bland annat bibelcitat om att homosexuella förtjänar att dödas.
Justitieministern, Zbigniew Ziobro, kallade avskedandet för ”skandalös och oacceptabel”. Han beordrade åklagare att undersöka fallet som han menade handlade om ”juridiskt och ekonomiskt våld mot de som inte delar hbtq-aktivisters värderingar”. I maj i år väcktes åtal mot en av IKEA:s HR-chefer i Polen för avskedandet. Åtalet gäller brott mot religionsfriheten.
Andrzej Duda ställer upp för omval i valet om vem som kommer att bli Polens president i ytterligare fem år. Foto: Bengt Sigvardsson
Presidentvalet den 28 juni skulle egentligen hållas den 10 maj, men senarelades på grund av corona-pandemin. Det är totalt elva kandidater som ställer upp. Valresultatet beräknas bli jämnt mellan de två viktigaste kandidaterna Rafal Trzaskowski och Andrzej Duda. Om ingen av dem får mer än 50 procent av rösterna den 28 juni hålls en avgörande andra omgång den 12 juli. Magda Swider fruktar tuffare tider om president Duda blir omvald.
– En av de första sakerna som Duda gjorde efter att ha blivit president 2015 var att stoppa ett lagförslag om att göra det lättare för transpersoner att byta könsidentitet, säger hon.
Lagförslaget, som presidenten lade in sitt veto mot i oktober 2015, hade godkänts av parlamentet.
– Presidenten har vetorätt. Alla lagförslag hamnar på presidentens bord innan de godkänns. Presidenten kan inte bara stoppa lagar, han kan även ta initiativ till nya lagar, avslutar Magda Swider.
Bengt Sigvardsson
[email protected]
Läs också
Amnesty ❤️ Pride 2020! (Amnesty International juni 2020)
Om Global Pride 27 juni
Läs mer
Måtte homohatet i Polen straffa sig (Expressen-ledare 22 juni 2020)
Vi kan se början på slutet av Polens högerpopulism (Stefan Ingvarsson på Expressen Kultur 18 juni 2020)
Läs mer om Polen från Amnesty Press
Coronaviruset: När demokratin försvinner i pandemin (14 juni 2020)
ILGA varnar för att utvecklingen går bakåt för hbtqi-personer i Europa (7 februari 2020)
Rättssäkerheten under ytterligare attack i Polen (11 juli 2019)
Stopp för skärpt abortlag i Polen (1 december 2016)
ALMEDALEN2016: Abortmotståndarna hoppas på ny lag i Polen (8 juli 2016)
Kulturhuvudstaden Wrocław: Oron växer för kulturens frihet i dagens Polen (15 april 2016)
»Polen fick 100 miljoner av CIA« (6 mars 2014)
Sorglig läsning (25 december 2012)
Pride: bland annat om framgångar i Polen (5 augusti 2012)
Stockholm Pride hjälper polska HBT-grupper (7 juni 2006)
reportage | 2020-06-26 Av: Bengt Sigvardsson |