Fotospecial: De svagaste drabbas hårdast när Bangladesh stänger ned på grund av coronaviruset

Liksom i många andra länder har samhället stängts ner i Bangladesh, för att hindra spridningen av covid-19. De som drabbas hårdast är alla de textilarbetare och andra timanställda som nu står utan inkomst. Och de hemlösa har inga hem att ta skydd i. Den prisbelönte bangladeshiska fotografen Mohammad Rakibul Hasan har dokumenterat hur tystnaden plötsligt lagt sig i ett av världens mest tätbefolkade länder med över 160 miljoner invånare.

reportage | 2020-04-09
Av: Nayema Nusrat och Mohammad Rakibul Hasan

I Bangladesh konstaterades de första tre Coronafallen den 7 mars. Enligt myndigheternas siffror hade den 9 april 330 fall konstaterats och 21 personer har avlidit i Covid-19.

Den 22 mars beslöts om en nedstängning av samhället.
Den 7 april beslöt myndigheterna att 52 områden i huvudstaden Dhaka ska spärras av och polisen ska se till att ingen passerar in eller ut i dessa områden.

Den 9 april beslöt också myndigheterna att området där flyktinglägren för cirka en miljon rohingyer från Myanmar finns kommer att stängas. Ingen får passera in eller ut i Cox's Bazar-distriktet.
Rohingyerna har flytt eller fördrivits från delstaten Rakhine i Myanmar under de senaste åren. Hösten 2017 kom omkring 750 000 rohingyer över gränsen undan militärens förföljelse.

Inga fall av corona har ännu konstaterats bland rohingyerna i flyktinglägren men oron är stor över vad som kan hända i lägren där människor bor mycket trångt under svåra förhållanden.

Den prisbelönte bangladeshiska fotografen Mohammad Rakibul Hasan skildrar nedan effekterna i samhället.

Ulf B Andersson

Läs också
In Bangladesh, COVID-19 threatens to cause a humanitarian crisis (World Economic Forum 6 april)

Protect human rights during the pandemic (Amnesty International 6 april 2020)

Bangladesh: COVID-19 response flaws put older Rohingya refugees in imminent danger (Amnesty International 6 april 2020)

Bangladesh: Joint Letter on COVID19 and Communication Restrictions in the Rohingya Camps (Amnesty International, Human Rights Watch, FIDH och 47 andra organisationer, 2 april 2020)

Bangladesh: End Wave of COVID-19 ‘Rumor’ Arrests (Human Rights Watch 31 mars 2020)

Foto: Mohammad Rakibul Hasan/IPS

Inför nedstängningen reste många tillbaka till sina hemorter i andra delar av Bangladesh.

Foto: Mohammad Rakibul Hasan/IPS

Butikerna har stängts och få människor rör sig på de vanligtvis så livliga gatorna.

Foto: Mohammad Rakibul Hasan/IPS

Dhaka har uppskattningsvis 30 miljoner invånare och är vanligtvis en stad som aldrig sover. Men nu har folklivet försvunnit, efter att myndigheterna beordrat befolkningen att bara lämna sina hem i nödfall.

Foto: Mohammad Rakibul Hasan/IPS

Transpersoner är diskriminerade i Bangladesh, där de går under benämningen ”hijra”. De tillhör en av de grupper som blivit särskilt drabbade av coronakrisen och kan inte kan lämna sina hem trots att många har brist på både mat och andra förnödenheter.

Foto: Mohammad Rakibul Hasan/IPS

Mehrunnessa bor på ett hem för äldre i Dhaka. Coronakrisen har gjort att hennes anhöriga inte längre kan besöka henne. Hon säger att hela världen har drabbats av coronakrisen och att hon hoppas att Gud snart ska se till att sjukdomen försvinner.

Foto: Mohammad Rakibul Hasan/IPS

Eftersom Bangladesh är så tätbefolkat finns det en stor risk för att coronaepidemin ska få en snabb spridning bland befolkningen. Men i Dhaka tvingas de hemlösa även nu att sova på gatan.

Foto: Mohammad Rakibul Hasan/IPS

Dhakas centralstation Kamalapur har stängts ner för att förhindra spridningen av covid-19.

Foto: Mohammad Rakibul Hasan/IPS

För de många bangladeshier som inte har något hem är det omöjligt att efterleva utegångsförbudet.

Foto: Mohammad Rakibul Hasan/IPS

Innan allt stängdes ned i Dhaka försökte många människor att ta sig hem med hjälp av allmänna kommunikationer – ofta utan möjlighet att skydda sig själva eller sina medpassagerare. Risken är att detta har bidragit till att covid-19 nu har spridits till stora delar av landet.

Foto: Mohammad Rakibul Hasan/IPS

I normala fall befinner sig mängder av människor på Bangladeshs tågstationer, dygnet runt. Men denna tågstation befolkas nu bara av några gatuhundar.

Nayema Nusrat och Mohammad Rakibul Hasan
IPS/New York/Dhaka

reportage | 2020-04-09
Av: Nayema Nusrat och Mohammad Rakibul Hasan