28 september: En Prideparad i Belgrad utan våldsamma motattacker
Vid 13-tiden på söndagen vandrade dryga tusen personer genom Belgrads centrum i en historisk Pride-parad. För första gången kunde en parad genomföras utan några allvarliga incidenter. Nu hoppas arrangörerna att kommande parader ska innebära färre poliser och istället fler deltagare och åskådare.
reportage | 2014-09-28 Av: Christina Wassholm |
Paraden avslutades på platsen mellan den gamla parlamentsbyggnaden och Belgrads stadshus. En helikopter flög över Belgrads centrum under paraden. Banderollen säger "Stolthet (Pride) för alla". Foto: Christina Wassholm
Söndagen den 28 september blev det plötsligt sommarvärme i Belgrad igen. På radion rapporterades om att de centrala delarna av staden är avspärrade sedan morgontimmarna. På väg i taxi till ett av de tre insläppen till paradområdet åker vi genom en ödslig stad, med grupper av kravallutrustade poliser uppställda här och där.
Insläppet vid järnvägsstationen sker genom staket, dubbla rader av poliser och noggrann kontroll av alla som vill komma in. Efter ytterligare två checkpoints, varav en med visitering, är vi framme vid samlingsplatsen utanför regeringskansliet på adressen Nemanjina 11. Där är stämningen trots allt avspänd och glad. Aktivister minglar runt och kindpussas, musik pumpas ut från högtalare.
Vid de tre insläppen till paradområdet fick deltagarna sätta på sig ett neongrönt armband och ett runt klistermärke i samma färg på bröstet. Foto: Christina Wassholm
I myllret syns politiker som Sinisa Mali, Belgrads borgmästare från det progressiva partiet, och kulturminister Ivan Tasovac, som inte tillhör något politiskt parti. Serbien styrs efter nyvalet i mars av en koalition dominerad av det progressiva partiet, SNS, som är en utbrytning ur det extremnationalistiska radikalpartiet, och socialistpartiet, SPS, tidigare lett av Slobodan Milosevic. De ledande politikerna inom SNS och SPS har gradvis försökt distansera sig från sitt förflutna.
Filmregissören Srdjan Dragojevic, som bland annat gjort filmerna Paraden (Parada) och Flammande byar (Lepa sela lepo gori), deltog med fru och barn. Foto: Christina Wassholm
På plats finns också kända kulturpersonligheter som dramatikern Biljana Srbljanovic och filmregissören Srdjan Dragojevic.
– Stämningen i stan är en helt annan idag än den var 2010, säger Snezana Jakovljevic, aktivist som rest från staden Krusevac för att vara med på Pride idag.
För fyra år sedan genomfördes också en parad i Belgrads centrum. Men det de flesta minns från den är det stora antalet våldsamma motståndare, runt 6 000 personer, som försökte stoppa paraden och allt våld och förstörelse som skedde den dagen.
Polisen tog inga risker utan var fullt beredd på oroligheter.. Foto: Christina Wassholm
Idag är flera tusen poliser på plats och när dagen summeras har 14 personer arresterats och två poliser skadats lindrigt.
Det är en historisk dag för hbtq-rörelsen i Serbien. År 2001 slutade Prideparaden med att motdemonstranterna misshandlade ett stort antal deltagare. År 2010 tilläts paraden men omkring 130 poliser skadades och Belgrad upplevde sina värsta kravaller sedan Kosovos självständighetsförklaring 2008.
Polisen spärrade av paradområdet med pansarvagnar, staket och välutrustade poliser. Foto: Christina Wassholm
Klockan ett, i samma stund som kyrkklockorna ringer, startar marschen. Det är en kort sträcka mellan regeringskansliet och Belgrads stadshus, några hundra meter bara, och deltagarna gör flera stopp längs med vägen för att liksom förlänga denna historiska händelse. Förutom regnbågsflaggor syns banderoller med budskapen ”Stoppa våldet”, ”Pride för alla”, och ”Pride – helt normalt”. Paradområdet är så väl avspärrat att knappt ingen har möjlighet att titta på paraden. Paradvägen är kantad av tomma trottoarer och öde sidogator.
Goran Miletic, Civil Rights Defenders, och Boban Stojanovic, Queeria, på lördagens presskonferens inför paraden. Foto: Christina Wassholm
– Vi känner oss trygga, men självklart inte fria när det är så här många poliser. Men på det här sättet riktar vi uppmärksamhet mot att människor resterande 364 dagar om året lever utan den här typen av skydd och känner sig otrygga. Med tiden kommer det att vara färre poliser och fler deltagare och den här manifestationen kommer att bli bättre och bättre, sade arrangören Goran Miletic från Civil Rights Defenders till media efter avslutad parad.
Tiden inför paraden har, liksom tidigare år, präglats av spekulationer kring huruvida paraden skulle tillåtas eller ej. De senaste tre åren har paraden förbjudits i sista stund. En särskild säkerhetskommitté har haft flera möten, det sista på lördagskvällen, där de bedömt hotbilden mot paraden. Beskedet från dem under veckan var att de förbehåller sig rätten att förbjuda paraden fram till midnatt dagen innan.
På lördagens presskonferens sade arrangören Boban Stojanovic att positiva nyheter det här året är att mediernas rapportering varit mer nyanserad samt att stödet från serbiska institutioner varit större än tidigare. Men han lade till en reservation:
– Hur uppriktigt det stödet är vet vi först i den sekunden när paraden faktiskt sker.
Högerextrema gruppen Obraz hade också kallat till Pride-parad, på vilken de ville hylla bland andra Putin, och de misstänkta krigsförbrytarna Radovan Karadzic, Ratko Mladic och Vojislav Seselj. Den paraden förbjöds emellertid redan på tisdagen. Foto: Christina Wassholm
Olika högerorganisationer planerade protestmöten under söndagen men samtliga förbjöds. Den patriotiska högerrörelsen och politiska partiet Dveri arrangerade istället ett möte på lördagskvällen i centrala Belgrad. Enligt polisen var cirka 3 000 där, för att, som de sade, visa att de står upp för sanna, serbisk-ortodoxa värderingar. En kvinna som intervjuas på radio B92 säger att hon är där för att visa vad som är normalt och vad som inte är normalt.
Kroatiska Amnesty deltog med en banderoll med texten ”Mänskliga rättigheter är min stolthet”. Foto: Christina Wassholm
På eftermiddagen efter paraden håller Serbiens premiärminister Aleksandar Vucic, SPS, en extrainsatt presskonferens. Han tackar Belgradborna för att de visat respekt mot alla som är annorlunda, trots att majoriteten av dem är emot en parad. Han säger att han är särskilt stolt över de ”tiotusentals ungdomar som avhöll sig från att använda våld idag”.
Liksom de flesta andra serbiska politiker som uttalar sig i samband med Pride är Aleksandar Vucic noga med att tydliggöra att han personligen inte är någon fan av en parad. Men han understryker vikten av att respektera landets konstitution och lagar, och många ser detta som ett steg framåt.
– För mig finns det viktigare frågor, det har jag inte försökt dölja. Men för att klara dessa utmaningar som vi har framför oss behövs det tydliga lagar och regler, och idag visade vi att vi klarar av att upprätthålla dessa regler. Idag visade vi alla att det inte är sant att staten är svag eller att den inte klarar av att skydda sina medborgare, sade premiärministern.
Paraden kunde gemomföras utan några allvarliga incidenter. Foto: Christina Wassholm
Boban Stojanovic fick sista ordet på paradens avslutning. Han kysste sin partner på scenen och vände sig till åskådarna med orden: – Så ni ser att inget förfärligt händer.
Christina Wassholm
Läs mer från Amnesty International
Belgrade Pride a litmus test for the government (Amnesty International 25 september)
En historisk dag i Belgrad. Foto: Christina Wassholm
Serbia: Brutal attack against LGBTI activist highlights the need to tackle prejudice and secure safe Belgrade Pride (13 september)
Amnesty Press om Pride i Belgrad
Trots förbud – 200 tågade i nattligt Pride i Belgrad (28 september 2013)
Amnesty Press i Belgrad: Prideparad förbjuds - ”Staten har helt enkelt kapitulerat för våldsverkarna” (5 oktober 2012)
Kravallpolis på Belgrads gator - trots att Pride har stoppats (2 oktober 2011)
140 skadade, 240 gripna under Belgrad Pride - president Tadic lovar hårda tag mot huliganerna (10 oktober 2010)
5 000 poliser ska skydda Pride i Belgrad – högerextremister hotar stoppa paraden på söndag (4 oktober 2010)
Återigen – ett inställt Pride i Belgrad (22 oktober 2009)
Se också
Amnestyfilm om Pride 2010 (youtube)
Kort film från Bloody Pride 2001. Varning för våldsamma bilder.
reportage | 2014-09-28 Av: Christina Wassholm |