Samling för Dawit Issak - fängslad i Eritrea i 4 500 dagar

Det har nu gått 4 500 dagar sedan journalisten Dawit Isaak fängslades i Eritrea. – Kampen för hans frigivning fortsätter, om än verkningslös, sade Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman i sitt tal vid lördagens manifestation i Stockholm.

reportage | 2014-01-20
Av: Charlie Olofsson
Samling på Sergels torg den 18 januari.

Samling på Sergels torg den 18 januari. Foto: Charlie Olofsson

Många förbipasserande stannade upp när Kurdo Baksi, chefredaktör för tidningen Svartvitt, inledde manifestationen lördagen den 18 januari på Sergels torg i Stockholm. Flera publicister och journalister hade samlats för att uppmärksamma att det nu är över tolv år sedan den svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak greps och fängslades utan rättegång.

Expressen har i flera år drivit en kampanj för frigivning av Dawit Isaak.

Expressen har i flera år drivit en kampanj för frigivning av Dawit Isaak. Foto: Charlie Olofsson

Flera av lördagens talare ifrågasatte svenska UD:s metoder och tysta diplomati men många poängterade också att ansvaret för Dawit Isaaks öde huvudsakligen ligger hos regimen i Eritrea.
Expressens chefredaktör, Thomas Mattsson, betonade att Dawit Isaak inte bara är en far och en kollega utan också en symbol i kampen för demokrati och yttrandefrihet.
– Medborgarna i Eritrea har aldrig erbjudits demokrati. Det finns inga fria val och inget rättssystem, sade Thomas Mattsson vid manifestationen, som arrangerades av tidningen Svartvitt och Stödkommittén Free Dawit.

Kommitténs ordförande, Leif Öbrink, gläds åt att internationella organ som FN och Afrikanska kommissionen för mänskliga och folks rättigheter har tagit upp Dawit Isaaks fall. Trots det internationella engagemanget är det dock tyst från Eritreas president Isaias Afewerki.
– Förut fick vi mycket mer information, sade Leif Öbrink till Amnesty Press efter manifestationen. Han tolkar tystnaden och presidentens självvalda isolering som ett tecken på att regimen håller på att falla:
– Det är min personliga tolkning. Det är den bilden vi får av eritreaner som flyr landet.

Kurdo Baksi, chefredaktör för tidningen Svartvitt, inledde manifestationen på Sergels torg.

Kurdo Baksi, chefredaktör för tidningen Svartvitt, inledde manifestationen på Sergels torg. Foto: Charlie Olofsson

Senast det kom direkta rapporter från Dawit Isaak var år 2005. Då släpptes han ur fängelset och hann ringa till sin familj innan han greps igen efter tre dagar i frihet. Enligt Eritreas informationsminister hade han bara fått permission för en hälsokontroll. Sedan dess har det kommit information om att Dawit Isaak ska ha avlidit men det avfärdar Leif Öbrink.
I somras ska Carl Bildt ha träffat Eritreas utrikesminister för ett möte om Dawit Isaaks fall.
– De skulle inte ha haft ett sådant möte om inte Dawit Isaak hade varit i livet, menar Leif Öbrink.

Stödkommittén Free Dawit har funnits i tio år och i sitt tal till åhörarna på Sergels torg uppmanade Leif Öbrink till fortsatt kamp. Han är övertygad om att kampanjerna och den mediala uppmärksamheten kring Dawit Isaak fyller en viktig funktion och i det fick han stöd från övriga talare.

"Det är en skam att han fortfarande sitter fängslad", sade Helena Giertta, chefredaktör för Journalisten.

"Det är en skam att han fortfarande sitter fängslad", sade Helena Giertta, chefredaktör för Journalisten. Foto: Charlie Olofsson

– Vi kommer inte sluta räkna dagar, sa Utgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter.
Bland talarna fanns även Publicistklubbens ordförande Stina Lundberg Dabrowski, Svenska PEN-klubbens ordförande Ola Larsmo, tidningen Journalistens chefredaktör Helena Giertta och den svensk-eritreanska journalisten Meron Estefanos.

Text och bild: Charlie Olofsson

Läs mer

Sveriges Radios Kulturnytt: Intervju med svensk-eritrean som besökt Eritrea och landets mest kände sångare hoppar av (17 januari)

Eritrea: Twenty years of Independence, but still no freedom (Amnesty-rapport 9 maj 2013)

Expressens kampanj för Dawit Isaaks frigivning

reportage | 2014-01-20
Av: Charlie Olofsson