Irene Khan : Våld mot kvinnor är inte normalt

reportage | 2004-03-09

På en presskonferens i fredags i London förklarade Amnestys generalsekreterare Irene Khan att våld mot kvinnor precis som cancer fräter på varje samhälle i världen.

– Var tredje kvinna kommer att bli våldtagen eller misshandlad någon gång i sitt liv, sade Irene Khan. Våld mot kvinnor göms undan och rapporteras sällan. Kvinnors rättigheter har blivit det första offret för det konservativa bakslag som kriget mot terrorn innebär.

I Storbritannien rapporteras bara ett av fyra fall där kvinnor blivit utsatta för våld, och i Pakistan accepterar 42 procent av kvinnorna att våld är en del av deras äktenskap och liv, enligt undersökningar Amnesty International har gjort.

– 125 miljoner kvinnor är könsstympade i världen, sade Irene Khan. Två miljoner könsstympas varje år. Hedersmord straffar kvinnor som egentligen är offer för kriminella handlingar, och medan jag fullföljer den här meningen dödas en kvinna i USA av sin make eller partner. Det är världens regeringar som har ansvaret för att kvinnor är skyddade mot våld både i hemmen och ute i samhället, men det är alla vanliga medborgares attityder och oförmåga att handla som tillåter att våld mot kvinnor fortsätter. Det är i våra händer förändringen finns.

Med tårar rinnande längs kinderna berättade China Keitetsi, före detta barnsoldat och sexslav från Uganda, hur hon önskar att alla världens flickor får det skydd som de flickor hon mött i Västeuropa.
– När jag var 15 kunde jag inte längre räkna hur många män som hade legat med mig, sade China Keitetsi. Jag kände mig så smutsig, jag ville tvätta bort min hud.

– Om vi stödjer dem som arbetar mot våldet, om vi får dem att känna att de inte är ensamma, så kan vi stoppa våld mot kvinnor, sade Eve Ensler, författare till The Vagina Monologues. Jag tror att Amnestys involvering kan vara det som förändrar allt.

Amnesty Internationals rapport, It’s in our hands: Stop violence against women, visar att regeringar är blinda inför våldet som pågår framför deras ögon.
– Våld mot kvinnor är inte normalt och det är inte lagligt. Det är oacceptabelt. Det kan och måste stoppas, sade Irene Khan Mänskliga rättigheter är universella, och inga seder, traditioner, religioner eller politiska system kan användas som ursäkt för att frånta kvinnor deras rättighet att slippa våld.

Emma E Lundin
Externpraktikant
London

Intervju med Fredrik Kron ansvarig för den svenska kampanjen
Windows Media Player
Intervju med Fredrik Kron ansvarig för den svenska kampanjen
Quicktime

reportage | 2004-03-09