TILLBAKABLICKEN: Slutet på ett krig
Den 15 februari 1989 lämnade de sista sovjetiska soldaterna Afghanistan men freden uteblev.
artiklar | 2021-09-23 Av: Ulf B Andersson Även publicerad i AmnestyPress #3/2021 |
De sista sovjetiska soldaterna lämnar Afghanistan 15 februari 1989. Foto: Leonid Yakutin/AP/TT
Klockan 11.55 den 15 februari 1989 blev Boris Gromov den sista sovjetiska soldaten som gick över den afghan-uzbekiska vänskapsbron över floden Amu-Darja. På banderollerna stod texter på ryska: ”Ära åt fäderneslandets soldater! Ära åt moderslandets söner!”. Ett krig var slut sedan USA och Sovjet 1988 hade nått en överenskommelse i Gèneve.
Många tusen sovjetiska soldater och hundratusentals afghanska civila beräknas ha dödats i det krig som hade inletts i december 1979 vid Sovjets inmarsch i Afghanistan och som skapat förödelse och miljoner flyktingar.
Sovjets krig i Afghanistan var också en kraftmätning i det kalla kriget. USA, Saudiarabien och Pakistan gav från 1979 ett omfattande militärt och ekonomiskt stöd till mujahedin, de afghanska grupper som bekämpade regeringen i Kabul. Det sovjetiska nederlaget blev en av orsakerna till att Sovjetunionen 1991 upplöstes.
Förhoppningarna om fred den där februaridagen 1989 skulle dock bli kortlivade. Mujahedin-grupperna hade inga planer på att ge upp sin kamp och den kommunistiska regimen i Kabul, under ledning av Najibullah, skulle överleva ytterligare tre år.
I april 1992 tågade mujahedin-styrkor in i Kabul och den Islamiska staten Afghanistan utropades. Mujahedin-ledarna var snart involverade i ett inbördeskrig som drabbade Kabul hårt. Laglösheten när krigsherrarna bekämpade varandra ledde sedan till att talibanerna, med massivt stöd från Pakistan, 1996 tog över makten.
Najibullah, som levt i skydd i en FN-byggnad i Kabul, hämtades av talibanerna. Han torterades, stympades och mördades innan talibanerna släpade honom och hans bror Shahpur efter en bil varefter liken hängdes upp i en lyktstolpe.
I augusti 2021 återtog talibanerna makten i Afghanistan och de sista soldaterna från USA flögs ut efter 20 års krig. Årtionden av krig var för tillfället över.
Ulf B Andersson
TV-tips: På SVT:s Kunskapskanalen finns en tysk dokumentärserie, ”Afghanistan - ett sargat land” som i fyra delar skildrar landets moderna historia från ett populärt turistmål med spirande demokrati på 1960-talet till kommande decennier av krig och kaos. Genom intervjuer med personer som själva var med under olika händelser ges en unik inblick.
artiklar | 2021-09-23 Av: Ulf B Andersson Även publicerad i AmnestyPress #3/2021 |