Kamp för att möta grundläggande behov i Aleppo

En syrisk pojke bär bröd från ett underjordiskt bageri i Aleppo i ett område som kontrolleras av oppositionen.

En syrisk pojke bär bröd från ett underjordiskt bageri i Aleppo i ett område som kontrolleras av oppositionen. Foto: Shelly Kittleson/IPS

Den enda vägen för leveranser av tvål, bränsle och vete till den östra delen av Aleppo som kontrolleras av rebellerna, utsätts för intensiva attacker från regimens krypskyttar. Här har invånare varit utan el och vatten i månader.
Samtidigt släpper regimen bombtunnor, ofta gamla oljefat fyllda med sprängämnen, över andra delar av Aleppo och slår staden i spillror.

Även om den mer moderata Islamiska fronten har tagit kontroll över många områden, är det den al-Qaida-kopplade gruppen Jabhat al-Nusra som förser många invånare med förnödenheter på de platser där det underfinansierade Syriska nationella rådet, SNC, inte har möjlighet att nå fram.

Ibrahim Alkhalil, läkare i de rebellkontrollerade områdena, säger till IPS att sjukhus och sjukvårdspersonal fortfarande är måltavlor och att kliniker förflyttas ofta för att undvika attacker.

I Aleppos stadskontor fortsätter verksamheten trots allt. Nymålade vita väggar står i stark kontrast till de raserade byggnaderna runt omkring.

– Vi har attackerats många gånger men vi måste visa att vi fortsätter återuppbyggnaden, säger en anställd.

I Salahheddin, det första området i Aleppo som togs över av rebellerna, leker och skrattar barn på de tomma gatorna efter mörkrets inbrott. På marken i närheten syns blod. En pojke sköts nyligen till döds av en krypskytt.

Ändå säger invånarna att det i dessa kvarter nära krigets frontlinje är som säkrast, eftersom det är så nära regimens områden att inga bombtunnor skulle släppas här.

Läs också
Aleppo's forgotten Christians (Al-Monitor 12 augusti)

Shelly Kittleson
IPS/Aleppo