FN-resolution mot avlyssning och dataintrång
FN:s generalförsamling väntas i nästa månad anta en resolution för stärkt skydd för politiska och medborgerliga fri- och rättigheter på internet. USA pekas dock inte ut explicit trots avslöjandena om NSA:s massövervakning.
Utkastet till resolutionstexten, som nyhetsbyrån IPS har tagit del av, innehåller kritik av utomterritoriell övervakning. Men den pekar inte ut den amerikanska underrättelsetjänsten NSA eller USA, som anklagats för att spionera på utländska regeringar, inklusive politiska ledare i ett 30-tal länder däribland Tyskland, Frankrike, Brasilien, Spanien och Mexiko.
Den tidigare NSA-anställde Edward Snowdens avslöjanden har visat att USA:s underrättelsetjänst NSA avlyssnat bland andra den tyska förbundskanslern Angela Merkels telefon och brasilianska presidenten Dilma Rousseffs kansli.
I förslaget står att insamling och skydd av vissa känsliga uppgifter kan motiveras med hänvisning till nationell säkerhet eller kriminell verksamhet, men att medlemsstaterna ändå måste säkerställa att insamlandet sker i överensstämmelse med FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.
I texten betonas att olaglig övervakning av privat kommunikation och godtycklig avlyssning kränker medborgares rätt till yttrandefrihet och personlig integritet och hotar grundvalarna i ett demokratiskt samhälle. Resolutionsförslaget ställer även krav om tillsynsmekanismer som kan säkerställa insyn och ansvarstagande vid statlig övervakning.
Enligt förslaget bör även FN:s människorättskommissionär Navi Pillay presentera en lägesrapport i september nästa år gällande mänskliga rättigheter och godtycklig avlyssning, och även utomterritoriell övervakning.
En FN-diplomat som inte vill uppge sitt namn säger att förslaget kan komma att förändras mycket under arbetets gång fram till dess att det når generalförsamlingen i mitten av november. Men han har inga förhoppningar om att det kommer att framföras någon kritik mot USA. Detta på grund av USA:s diplomatiska påtryckningar och stora inflytande inom FN. Dessutom, menar diplomaten, är alla inblandade i spionverksamhet, även Frankrike, Kina och Ryssland, och kan därför inte inta en hållning där de påstår att de sköter sig bättre än någon annan.
Tyskland och Brasilien är två av de länder som tagit initiativ till resolutionen och Merkel och Rousseff har reagerat mycket starkt mot USA efter avslöjandena. Enligt uppgifter som publicerades i måndags övervakades Merkel av NSA redan 2002, innan hon valdes till förbundskansler.
Thalif Deen
IPS/New York
Läs också
UN response to surveillance must strike balance between privacy and security (Amnesty 25 oktober)
Thalif Deen IPS/New York |