BOSNIEN-HERCEGOVINA

Den jugoslaviske utrikesministern Goran Svilanovic stod i söndags på fotbollsläktaren i Sarajevo tillsammans med sin bosniske kollega Zlatko Lagumdzija, socialdemokraten som i februari blev bosnisk utrikesminister. De båda bevittnade en historisk idrottshändelse. För första gången på tio år möttes Partizan från Belgrad och Zeljeznicar från Sarajevo. 15 000 åskådare såg Partizan vinna med 6-0, rapporterar Radio B92 i Belgrad.

De båda utrikesministrarna förklarade att avtal mellan Jugoslavien och Bosnien om investeringsskydd, handelsunderlättande och järnvägssamarbete snart kommer att undertecknas. Dessutom dikuterades krigsförbrytarfrågan och Svilanovic förklarade att samarbete med tribunalen i Haag är en av de viktigaste frågorna i Jugoslavien.

På fredagen flögs Milomir Stakic från Belgrad till Haag, sedan han hade gripits av serbisk polis. Tribunalens chefsåklagare Carla del Ponte välkomnade detta och sade att hon hoppades att ”detta ska fortsätta och att alla åtalade som lever i Förbundsrepubliken Jugoslavien ska överlämnas inom en nära framtid”. Men på söndagen kritiserade den jugoslaviske presidenten Vojislav Kostunica utelämnandet av Stakic.
Stakic var den förste misstänkte krigsförbrytaren som grips i Serbien. Han var under kriget borgmästare i Prijedor i nordvästra Bosnien och är åtalad för folkmord i samband med de läger som de bosnienserbiska separatisterna inrättade 1992.

De jugoslaviska myndigheterna har sagt att misstänkta krigsförbrytare som inte är jugoslaviska medborgare kan bli föremål för utlämning till tribunalen. Åtgärden fördömdes av det serbiska radikala partiet som kallade gripandet en terrorhandling.

I fredags beslöt myndigheterna i Banja Luka att till sist ge tillstånd för att Ferhadija-moskén får återuppbyggas. Banja Luka är huvudstad i Republika Srpska, den serbiska entiteten i Bosnien, och trots att staden förskonades från krigshandlingar sprängdes ett stort antal moskéer i luften. Ferhadija-moskén betraktades som en av de mest praktfulla utanför Arabvärlden och bosniska domstolar har beslutat att den ska uppföras. Myndigheterna i Banja Luka har dock ända tills i fredags vägrat följa besluten.

Cirka 30 000 muslimer fanns före kriget i staden, men nu återstår cirka 3 000 muslimer. Ett återuppbyggande av Ferhadija-moskén ses som ett viktigt steg för att visa de som fördrevs under kriget 1992-95 kan återvända till staden.


Radio B92 (Belgrad)