Östra Sri Lanka: Överste Karuna flyr – över 100 barnsoldater fria

På tisdagen rapporteras LTTE, de tamilska befrielsetigrarna, ha återtagit kontrollen över östra Sri Lanka. Enligt BBC uppgav en företrädare för Röda korset att de flesta av de cirka 3 000 personer som flydde undan strider i helgen nu har återvänt till sina hem och därmed kunde fira det tamilska nyåret i sina hem.
– Situationen verkar nu helt normal, sade Sukumar Rockwood.
FN:s barnorgan Unicef kunde samtidigt övervaka det största frigivandet hittills av barnsoldater. Känslomässiga scener utspelades i staden Vakarai när över 100 barnsoldater från överste Karunas styrkor överlämnades till sina föräldrar.

Den nordiska fredsövervakarstyrkan SLMM kunde på måndagen upprätta kontakt med Ramesh, den man som av LTTE utsetts att ta kontroll över området. SLMM har i två år övervakat vapenvilan mellan LTTE och den lankesiska regeringen och det har funnits oro över att fraktionsstriderna inom de tamilska tigrarna skulle äventyra vapenvilan.

I fredags inledde LTTE en offensiv från norr och söder för att sätta stopp för överste Karuna (V Muralithanran) och hans Eastern Tigers som för en dryg månad gjorde ett oväntat uppror mot LTTE:s ledning. Inte sedan 1983, då LTTE:s ledare Vellupillai Prabhakaran inledde kriget för ett tamilskt hemland, har rörelsen drabbats av någon allvarlig splittring.
Men Karuna åberopade att tigarna i östra delen av landet var diskriminerade jämfört med dem från norra delen av landet, där Jaffna är huvudstad, och tog kontrollen över ett område runt Batticaloa.
Runt 6 000 av LTTE:s uppskattningsvis 15 000 soldater, anslöt sig till den upproriske översten.

Men när Prabhakaran i fredags bestämde sig för att krossa utbrytarfraktionen bröt motståndet snabbt samman. Tio soldater från överste Karunas styrkor uppges ha dödats, medan cirka 200 har kapitulerat eller
har tillfångatagits. Förlustsiffrorna kan vara ännu högre.
Minst 2 000 soldater lojala till överste Karuna uppges ha övergett sina positioner. Enligt nyhetsbyrån AP ska 500 soldater ha begett sig mot sina hem. En anonym källa sade till nyhetsbyrån AFP att Karunas militära struktur hade kollapsat och att soldater som övergav baser försökte sälja motorcyklar och annat från basen.

Var överste Karuna nu befinner sig är oklart. Enligt BBC finns det obekräftade uppgifter om att han befinner sig i sin huvudbas i Thoppigala, medan andra uppgifter uppger att han på måndagen övergav basen. Sri Lankas militär har förklarat att man är beredd att beskydda Karuna om han begär det.
LTTE har förklarat att han ska dödas om han infångas. Karuna har också anklagat LTTE:s ledning för att planera för fortsatt krig trots vapenvilan.
Det Nationella fredsrådet sade i ett uttalande till nyhetsbyrån AP att fortsatta strider mellan de rivaliserande fraktionerna kan få ”katastrofala konsekvenser” för landet om de leder till en våldsspiral.

Den nye premiärministern Mahinda Rajapakse manade i ett nyårsbudskap (både hinduer och buddhister firar nyår nu) till enighet och fred på Sri Lanka. Samtidigt har hans regering, som bildades efter valet den 2 april, redan fått problem.
Vid valet fick UPFA, de förenade folkens frihetsallians, 105 av de 225 platserna i parlamentet, men det saknas åtta mandat för att få majoritet.
När regeringen skulle sväras in på söndagen vägrade de fyra ministrarna från JVP att inta sina platser. JVP är en marxistisk och extremnationalistisk grupp som tog 40 av de 105 mandaten. Utan JVP:s stöd kommer president Chandrika Kumaratungas allians falla ihop.

Valet utlystes nästan fyra år i förtid då presidenten ansåg att regeringens fredspolitik äventyrade landets säkerhet. Kumaratunga uppnådde sitt mål; att tvinga fram ett regeringsskifte, men det verkar osäkert om en handlingskraftig regering kan bildas.

Läs mer om Sri Lanka, valet och fredsprocessen (9 april 2004)

Läs artikeln ”Fredsprocess utan återvändo” (15 oktober 2003)


BBC